Ylen gallup: SDP vankistaa asemaansa suosituimpana puolueena – etumatkaa muihin jo yli 5 prosenttiyksikköä

SDP on vankistanut asemaansa Suomen suosituimpana puolueena, kertoo Ylen tuore gallup.

Pääministeripuolueen kannatus on kasvanut 1,1 prosenttiyksikköä edelliskuusta ja on nyt 23,2 prosentissa.

SDP:n etumatka perussuomalaisiin on jo peräti 5,1 prosenttiyksikköä. Asetelmat ovat vaihtuneet todella nopeasti, sillä tammikuussa perussuomalaiset oli Ylen gallupissa 9,4 prosenttiyksikköä SDP:n edellä, ja vielä maaliskuussakin ero oli 5,8 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kevään raju kannatuslasku on kuitenkin pysähtynyt. Puolueen kannatuksessa oli hienoista nousua, ja se nousi kakkoseksi ohi toisen oppositiopuolueen kokoomuksen, jonka kannatus putosi 17,5 prosenttiin.

Keskusta jäi vihreiden taakse

Keskustan kannatus romahti peräti 1,5 prosenttiyksikköä 10,7 prosenttiin. Vihreiden kannatus kasvoi 0,5 prosenttiyksiköllä, ja se nousi hallituskumppani keskustan ohi neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi 11,9 prosenttiin.

Koronakevät on näkynyt gallupeissa etenkin SDP:n ja perussuomalaisten kannatuksessa.

Poikkeustilanteessa valtaapitävän puolueen suosio on useimpien muiden Euroopan maiden piristynyt roimasti, kun taas opposition perussuomalaiset on menettänyt nostetta. Muiden puolueiden kannatuksessa ei ole tapahtunut yhtä dramaattista muutosta.

Pienempien puolueiden kannatus on suurin piirtein ennallaan. Vasemmistoliitto on 7,8 prosentissa, RKP 3,9 prosentissa, kristillisdemokraatit 3,5 prosentissa ja Nyt-liike 2,3 prosentissa.

Gallupin toteutti Taloustutkimus, joka haastatteli 11. toukokuuta–2. kesäkuuta yli 2 400 ihmistä. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja