Yleisimmät valkoiset valheet – kerrotko sinäkin näitä?

Valkoinen valhe livahtaa suusta usein esimerkiksi hienotunteisuuden tai hektisen tilanteen takia. Totuutta venyttämällä voi päästä helposti ulos potentiaalisesti hankalasta tilanteesta. Jos viattomilla valheilla ei satuta ketään, ne voivat tehdä kaikkien osapuolten elämästä miellyttävämpää. Ovatko seuraavat tilanteet tuttuja sinulle?

”Ei minua mikään vaivaa.”

Paitsi, ettei toinen osapuoli olisi varmaan kysynyt, vaivaako jokin, ellei se selvästi näkyisi ulospäin. Todennäköisesti et vain halua riitaantua jälleen kerran jostain vanhasta, loppuun kalutusta aiheesta. Tai sitten toivot toisen osapuolen välittävän niin paljon, että hän yrittää päästä selville ajatuksistasi hanakammin kuin yhden kysymyksen verran.

”En se minä ollut.”

Paitsi, että olit. Mutta onko ihmekään, ettei ”ralliraitojen” jättämisestä wc-pönttöön, auton sivupeilin naarmuttamisesta tai valokuvien töhrimisestä sormenjäljillä halua ottaa kunniaa itselleen?

”Minulla on silloin muuta menoa.”

Paitsi, että ei ole. Oikeasti et vain jaksa raahautua kylään tai tälläytyä teatteri-iltaa varten, vaan jäät mieluummin kotisohvalle loikoilemaan ja katsomaan luontodokumentteja.

”Anteeksi, etten ehtinyt aikaisemmin vastata puhelimeen.”

Paitsi, että jätit kyllä ihan tarkoituksella vastaamatta. Et vain jaksanut sillä hetkellä keskittyä toisen turinoihin.

”Ruoka on valmista viidessä minuutissa/olen kotona viidessä minuutissa/olen valmis lähtemään viidessä minuutissa.”

Paitsi, että olet vielä paljon kauempana valmiista. Viisi minuuttia vain kuulostaa paremmalta kuin 15 minuuttia. Etkä sitä paitsi halua, että toinen kyllästyy etukäteen odottamiseen.

”Kiitos, ruoka oli oikein hyvää.”

Paitsi, että liha oli kuivahtanutta ja kastike mautonta. Et vain tahdo pahoittaa tarjoilija-raukan tai vieraita kestinneen tädin mieltä.

”Aa, aivan, ymmärrän.”

Paitsi, ettet ymmärrä. Muttet liioin halua myöntää, ettei sinulla ole hajuakaan siitä, mitä toinen tarkoittaa.

”Paljon kiitoksia! Se on ihana!”

Paitsi, että oikeasti vihaat lahjaksi saamaasi puutarhatonttua tai huovutettua hattua. Asian avoin myöntäminen saisi sinut kuitenkin näyttämään tunteettomalta idiootilta.

”Kyllä, näytät hyvältä tuossa asussa.”

Paitsi, että vihreä väri ei todellakaan imartele kehuja kalastelleen henkilön hipiää eivätkä kinnaavat napit tämän muotoja. Et kuitenkaan halua kohdata toisen loukkaantunutta raivoa tai jäädä odottelemaan jälleen uuden vaatekerran valintaa.

”Perehdyn asiaan mahdollisimman pian."

Paitsi, ettet perehdy. Mutta miksi ärsyttää toista osapuolta kertomalla, että sinulla on ensin kymmenen muuta asiaa hoidettavana.

”Mielestäni ihan varmasti jo lähetin sinulle sen sähköpostin.”

Paitsi, ettet lähettänyt, etkä luullutkaan lähettäneesi. Välinne eivät kuitenkaan luultavasti parane, jos kerrot, että asia oli prioriteettilistasi loppupäässä ja unohtui.

”Ostin sen alennuksesta.”

Paitsi, ettet ostanut. Mutta jos joudut kuuntelemaan toisen moraalisaarnaa, kalliin käsilaukun tai uuden kaiutinjärjestelmän hankkimisesta saadun mielihyvän terävin kärki katoaa.

Lähteet: Marcandangel.com, Uk.askmen.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja