Yle: Kymmenien miljoonien ostoskylä itärajalla menossa kaupaksi pilkkahintaan – näin autiota ostoskeitaassa oli jo toissakesänä

Venäläisasiakkaita houkutteleva outlet-kylä kumisee tyhjyyttään – MTV Virolahdella 3:04
KATSO MYÖS: Näin Zsar-kauppakeskuksessa asioineet kuvailivat paikan tunnelmaa vuonna 2022: "Verrattavissa hautausmaahan"

Vaalimaan raja-aseman tuntumassa sijaitseva Zsar-ostoskylä saatetaan myydä 70 000 eurolla, kertoo Yle

Kaakkois-Suomessa Virolahdella, Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyydessä, sijaitsevaa ostoskylää kaupattiin nettihuutokaupassa. Jo päättyneen huutokaupan ylin tarjous oli 70 000 euroa, joka on vain murto-osa kymmeniä miljoonia maksaneesta ostoskylästä. 

– Nettihuutokaupan lopputulos on äärimmäinen pettymys. Käynnistämme silti myyntineuvottelut ostajaehdokkaan kanssa. Realiteetit on pakko tunnustaa, toteaa ostoskylän konkurssipesän hoitaja, asianajaja Matti Manner kertoo Ylen haastattelussa. 

"Myyminen on todennäköistä"

Mannerin mukaan korkeimman tarjouksen tehneen tahon toiminta liittyy matkailuun ja ostajaehdokkaalla on toimintaa Suomessa sekä ulkomailla. Myyntineuvottelut ovat kuitenkin toistaiseksi kesken, jonka vuoksi Manneri ei kerro ostajaehdokkaan nimeä. 

Mannerin mukaan kauppakeskuksen myyminen on todennäköistä, vaikka se menisikin pilkkahintaan. Konkurssipesä ja kohteen suurin velkoja sekä pantin haltija Oma Säästöpankki ovat vaikeassa raossa myyntineuvotteluissa.

Pankilla ei ole enää haluja jatkaa kohteen ylläpitokustannusten maksamista toista vuotta peräkkäin. Kohteen kulut ovat satoja tuhansia euroja vuodessa, sanoo Manner.

Avattiin 2018, konkurssiin 2022

Zsar rakennettiin etenkin venäläisiä ostosmatkailijoiden ajatellen vuonna 2018. Suomen ensimmäisen outlet-kylän toimitusjohtaja Sami Vainiomäki uskoi tuolloin vielä outlet-myymälöiden mahdollisuuksiin nettikauppojen aikakaudella.

Valtava ostoskompleksi ajautui kuitenkin nopeasti vaikeuksiin, kun rajaliikenne hiljeni koronapandemian vuoksi – vain reilu vuosi avajaisten jälkeen. Venäläisturistit eivät enää päässeet Suomen puolelle ostoksille ja Zsar-kauppakeskus velkaantui. 

Koronapandemian vanavedessä Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan, jonka myötä Suomen itärajan liikenne hiljentyi jälleen.

MTV Uutiset vieraili Zsar-ostoskylässä kesällä 2022. Hulppealta näyttävän ja ympäristöstään selkeästi erottuvan ostoskylän käytävillä oli hiljaista. Musiikki pauhasi kaiuttimista, mutta ihmisiä tuli vastaan vain muutamia.

– On vähän verrattavissa hautausmaahan tämä tilanne rauhallisuutensa puolesta, Helsingistä Zsariin saapunut Terhi Ylikoski totesi.

Vain muutama kuukausi MTV Uutisten vierailun jälkeen, syksyllä 2022, Zsar-outlet ajautui konkurssiin.

 

Lue myös:

    Uusimmat