Yle: Kuolleeksi luultua irakilaismiestä epäillään törkeästä petoksesta ja väärennöksestä – jo aiemmin vangittiin miehen tytär

4:47
Vangittu on tapetuksi väitetyn irakilaismiehen tytär – tästä poikkeuksellisessa petosjutussa on kyse: "Suomalaisten petosrikosten klassikko"

Keskusrikospoliisi KRP epäilee Ylen tietojen mukaan aiemmin kuolleeksi luultua irakilaismiestä nyt törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä.

Ylen mukaan poliisi uskoo, että kuolleenapidetty mies olisi ollut lavastamassa omaa kuolemaansa Irakissa. Irakilaismiehen uskottiin kuolleen pian sen jälkeen, kun hän oli saanut Suomesta kielteisen turvapaikan.

Yle kertoo, että heidän saamiensa tietojen mukaan suomalaiset viranomaiset ovat saaneet tiedon, että kuolleeksi luultu mies on tällä hetkellä Irakissa.

KRP haluaa kuulla irakilaismiestä, mutta vielä ei ole tiedossa tapahtuisiko kuuleminen Suomessa vai Irakissa.

Tytär vangittiin

Jo aiemmin vuonna 1996 syntynyt nainen vangittiin epäiltynä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Rikosepäily liittyy siihen, onko Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) annettu väärää tietoa Irakin kansalaisesta. Vangittu nainen on MTV Uutisten tietojen mukaan miehen tytär, joka teki EIT:lle valituksen vuonna 2017 tapahtuneesta karkotuksesta.

Ihmisoikeustuomioistuin antoi marraskuussa Suomelle langettavan päätöksen tapauksessa, jossa silloisten tietojen mukaan Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

– Esitutkinta asiasta on käynnissä ja tätä ennen asiaa on selvitetty esitutkintalain mukaisessa esiselvittelyssä. Eri tavoin asiaan liittyvien henkilöiden kuulemisen ja muun taktisen ja teknisen tutkinnan perusteella vankivaatimuksen tekeminen tuli ajankohtaiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo kommentoi keskusrikospoliisin tiedotteessa.

EIT:n ratkaisu oli yksimielinen

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa.

Päätöksen takana on seitsemän tuomaria, jotka olivat ratkaisussaan yksimielisiä.

EIT katsoi, etteivät Maahanmuuttovirasto ja Helsingin hallinto-oikeus ottaneet miehen taustaan liittyviä riskejä ja aiempia tapahtumia riittävästi huomioon kielteisen turvapaikkapäätöksen antaessaan. Sen mukaan Suomen viranomaiset olivat tai niiden olisi pitänyt olla tietoisia siitä, että mies saattaisi joutua hengenvaaraan Irakissa.

Rikoskomisario Aarnisalo on aiemmin vahvistanut, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavaan ratkaisuun vaikuttanut kuolintodistus on Irakin viranomaisten mukaan väärennetty. Sen sijaan hän ei ole vahvistanut sitä, että pidätetty ja nyt vangittavaksi vaadittava nainen olisi sama ihminen, joka aikanaan teki valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

KRP tiedotti esitutkinnasta keskiviikkona. Aarnisalo totesi tuolloin, että tutkinta on vielä varsin alkuvaiheessaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja