Näin toimi 9 oppilaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu opettaja – lähetti miehen sukupuolielimistä kuvia oppilaalle, puhui seksistä ja homoseksuaalisuudesta

Lakialoite vaatii kovempia rangaistuksia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1:15
Lakialoite vaatii kovempia rangaistuksia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Helsinkiläisessä ruotsinkielisessä Hoplaxskolanin yläkoulussa työskennellyt opettaja tuomittiin 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen yhdeksästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Opettaja on opettanut matematiikkaa ja datatekniikkaa, kertoo Helsingin käräjäoikeus tuomiossaan. Tapahtumat ovat muodostuneet seksuaalipainoitteisen viestien ja kuvien lähettämisestä sosiaalisessa mediassa kouluajan ulkopuolella ja koskettelusta koululuokassa opetuksen yhteydessä. 

Opettaja on esimerkiksi lähettänyt alle 16-vuotiaille miespuolisille oppilaille kuvia miehen sukupuolielimistä ja viestitellyt heidän kanssa seksistä, itsetyydyttämisestä ja homoseksuaalisuudesta.

Opettaja on myös tunneilla esimerkiksi hieronut tiettyjen oppilaiden hartioita ja niskaa sekä silitellyt heidän reisiään. Koskettelu on tapahtunut opettajan tullessa auttamaan oppilaita luokassa. Oppilaiden mielestä koskettelu on ollut epämiellyttävää, ahdistavaa ja kummallista. 

Kesti vuosien ajan

Tapahtumat ajoittuvat vuoden 2013 elokuun ja vuoden 2014 marraskuun väliselle ajalle sekä vuoden 2015 elokuun ja vuoden 2017 huhtikuun lopun väliselle ajalle.  

Asian tultua tietoon opettaja sai kirjallisen varoituksen vuoden 2014 lopulla. Menettely on kuitenkin jatkunut heti lukuvuoden 2015 – 2016 alkamisesta. Koulu teki opettajasta rikosilmoituksen vuoden 2017 alkupuolella. Hänet pidätettiin huhtikuussa 2017. 

Opettaja on käräjäoikeudessa kiistänyt kaikki syytekohdat. Hän on kuitenkin osin myöntänyt teonkuvaukset oikeiksi. Hän on katsonut, että hänen menettelynsä ei ole täyttänyt lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöä. 

Käräjoikeus tuomitsi

Käräjäoikeus luki opettajan syyksi kaikki yhdeksän lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Opettaja on tuomittu puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. 

Opettaja on lisäksi velvoitettu maksamaan valtiolle rikosuhrimaksu, korvaamaan todistelukustannukset ja valtion varoista asianomistajien avustajille maksetut palkkiot. 

Opettaja on velvoitettu suorittamaan kärsimyskorvausta neljälle asianomistajalle 1 200 euroa, yhdelle asianomistajalle 1 500 euroa sekä yhdelle asianomistajalle myös hänen oikeudenkäyntikulunsa. Vaatimus tilapäisestä haitasta on näyttämättömänä hylätty.

Lue myös:

    Uusimmat