Yksittäisen poliisin tietoja yritetty kalastella Elokapinan mielenosoitukseen liittyen – "Kenttäpoliisit toteuttavat määräyksen, joka tulee muualta"

10:52
Katso videolta koko haastattelu, jossa muun muassa raotetaan poliisin tapaa toimia mielenosoituksiin liittyen.

Suomen poliisijärjestön puheenjohtaja Jonne Rinne muistuttaa Uutisaamun haastattelussa, että yksittäinen kentällä oleva poliisi ei tee päätöksiä paprikasumutteen käytöstä.

Lauantainen Elokapinan järjestämä mielenosoitus on noussut suureen keskusteluun sen jälkeen, kun poliisit sumuttivat paprikasumutteella tiellä istuvia mielenosoittajia. Jonne Rinne kertoo, että kyseinen mielenosoitus meni eri tavalla, kuin mitä poliisille oli etukäteen ilmoitettu.

– Resurssien rajallisuudesta johtuen tapauskohtaisesti joudutaan etukäteen harkitsemaan, minkä verran tilanteeseen sidotaan poliisiresursseja, miten niitä käytetään ja minkä tasoista tarvitaan.

Rinne raottaa tarkemmin poliisien toimintaa mielenosoituksissa. Taustalla on hänen mukaansa oma johto-organisaatio, joka pitää yllä tilannekuvaa ja seuraa poliisin koko toimintaympäristön muutosta.

–  Kyllä ammattitaito poliisissa on näihin lisääntynyt, että entistä enemmän pystytään kouluttamaan joukkuehallintaan poliiseja ja ihan normaali partiotehtävissä olevia poliiseja.

Rinne muistuttaa, että poliisilla ei välttämättä aina ole erikoisjoukkoja, vaan normaaleja poliiseja, jotka tehtävästä riippuen varustetaan usein raskaammalla varustuksella. Hän ei osaa sanoa nykyisten tietojen varassa olisiko ollut mahdollista, että lauantaina paikalla olisi ollut joukkuehallintajoukot.

Rinne muistuttaa, että julkiset kokoontumiset ovat sellaisia paikkoja, joissa on paljon ihmisiä paikalla.

–  Tällöin muutoksia tapahtuu nopeasti, joihin poliisien täytyy pystyä reagoimaan rajallisilla resursseilla.

Kentällä olevat poliisit toteuttava porras

Rinne kertoo poliisiliiton tietoon tulleen eilen illalla, että yksittäisen poliisin tietoja on yritetty kalastella Elokapinan mielenosoitukseen liittyen.

– Me nähdään näistä kuvamateriaaleista, että ei jää epäselväksi jälkikäteen kuka tämä virkamies on ollut, jos sille on tarvetta ja perustetta.

Rinne painottaa, että poliisi ei toimi näissä tapauksissa ”ikään kuin kasvottomasti”.

Hänen mukaansa erillinen johtojärjestelmän päällystöön kuuluva virkamies on tehnyt päätöksen mielenilmauksen loppumisesta ja sumutteen käyttämisestä.

– Haluan sanoa, että kentällä olevat poliisit ovat toteuttava porras. He toteuttavat määräyksen, joka on tullut muualta.

Katso ylhäällä olevalta videolta koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja