Yksi vapaaotteluhistorian rumimmista teoista tuonut jopa tappouhkauksia – tyrmätyn ajatukset tiivistyvät karuun kuvaan: "Olen valmis kuolemaan häkissä, mutta tuollaista en ymmärrä"

Vapaaottelija Boston Salmon, 29, voitti reilut kaksi viikkoa sitten matsinsa, vaikka hänet oli hetkeä aiemmin rusikoitu tiedottamaan tilaan kanveesille. Salmon on katkera Shawn Westin tekemästä tyrmäyspotkusta, jota on kritisoitu yhdeksi lajihistorian rumimmista tempuista. 

Kahdesti UFC:ssäkin otellut Salmon ja kymmenvuotisen vapaaottelu-uran pienemmissä organisaatioissa tehnyt West kohtasivat LFA:n tapahtumassa 10. heinäkuuta.

Ottelu sai rajun käänteen toisessa erässä, kun 30-vuotias West pudotti oikealla koukulla Salmonin polvilleen kanveesille. Tätä seurasi Westin painava polvipotku suoraan Salmonia päähän, vaikka tällä oli vielä toinen polvi maassa. Useimpien vapaaotteluorganisaatioiden sääntöjen mukaan maassa olevaa vastustajaa ei saa potkia tai iskeä polvella päähän. 

– Kehässä ei voi tehdä mitään enemmän sääntöjen vastaista tai säälimätöntä kuin tämä, ESPN:n Ariel Helwani kommentoi ja tiivisti lähes kaikkien laji-ihmisten ajatukset. 

Alla video Westin polvipotkusta Salmoniin. 

Salmonin viimeinen muistikuva ennen tyrmäyspotkua on se, että hän hoiperteli kovan oikean koukun voimasta. Hän myös muistaa ajatelleensa, että nyt pitää nousta ylös ja puolustautua. 

– Seuraava muistikuva on se, että käteni nostettiin pystyyn (voiton merkiksi) ja kysyin valmentajaltani, että miten ottelu päättyi. Hän oli vihainen, ja totesi, että voitin laittoman polvipotkun seurauksena. "Se oli paskamainen suoritus", valmentajani sanoi, Salmon muistelee nyt The Athleticille

West juhli voittoaan ensin villisti, mutta tunnelmat muuttuivat, kun hän huomasi Salmonin maassa. 

– Romahdin. Ja tässä vaiheessa en vielä tiennyt, että potku oli laiton. 

– Juhlin, koska Boston oli minulle suuri voitto, West jatkaa vastustajastaan, jonka kanssa hän oli ystävystynyt aiemmin. 

Lääkintähenkilökunta ei uskonut huolia

Salmon tutkittiin ottelupaikalla. Vaikka hän epäili luunmurtumia ja totesi monesti, ettei kaikki ole kohdallaan, lääkintähenkilökunta vannoi hänen olevan kunnossa. 

– He sanoivat, että valmentajan pitää vahtia minua, ja jos ongelmia ilmenee, minut pitää viedä sairaalaan. 

Myöhemmin illalla Salmonin tuntemukset vahvistuivat, ja kun hän näki videon tyrmäyksestä, hän järkyttyi. Hän lähti yöllä sairaalaan managerinsa ja tyttöystävänsä painostuksesta. 

Tutkimuksissa paljastui murtuma silmäkuopassa ja poskiluussa sekä verenvuotoa kasvojen onteloissa.

Edessä on pitkä toipuminen, ja Salmonin on ollut vaikea hyväksyä Westin potkun seurauksia.  

– Olen valmis kuolemaan siinä häkissä, mutta jos saan tuollaisen vamman laittomasta lyönnistä, en oikein ymmärrä. Toisaalta ymmärrän tässä Shawnia, sillä asiat tapahtuvat nopeasti ja kehässä tapahtuu kaikenlaista. Mutta hänellä on tilillään 27 ottelua. Hän ei ole kokematon. Se polvipotku on laiton kaikkialla. Sitä potkua ei vain olisi pitänyt tehdä. 

Westille tappouhkauksia

Video tyrmäyksestä levisi sosiaalisessa mediassa nopeasti ja laajalle, ja West on saanut jopa tappouhkauksia. Rajun palautteen toinen aalto tuli, kun Salmon julkaisi kuvan (alla) kasvoistaan sosiaaliseen mediaan vajaa viikko sitten.  

– Saan joka päivä viestejä, joissa sanotaan, että olen paskakasa, likainen ottelija, huono ihminen. Se saa minut puolustuskannalle. En ole mitään edellä mainituista, West puolustautuu. 

– Nämä ihmiset eivät nähneet sitä, kun pyysin häneltä anteeksi, kun odotin häntä toimenpidehuoneen ulkopuolella ja kun lähetin hänelle useita viestejä kysyäkseni hänen vointiaan. 

Salmon vahvistaa Westin tehneen näin, eikä usko, että potkun takana oli pahansuopaisuutta, mutta samalla hän ei voi käsittää vastustajansa ratkaisua. 

– Hän olisi voinut tehdä vaikka mitä muuta. Hän olisi voinut lyödä tai kuristaa minua takaapäin. Kaikki nämä asiat ovat sääntöjenmukaisia. 

Salmonin taustajoukot ovatkin peräänkuuluttaneet Etelä-Dakotan urheilukomissiota antamaan Westille lisärangaistuksen, tarkentamatta vaatimusta sen enempää. Tämä risoo Westiä.  

– Tuo on hevonpaskaa. Siinä, että he haluavat minulle lisäharmia, ei ole mitään järkeä. Kyse oli ottelemisesta. Sitä me teemme. Sama vamma olisi voinut tulla laillisesta potkusta. 

– Kun rynnistin häntä kohti, katsoin, että hän oli nousemassa ylös. Näytti, että polvi on nousemassa maasta. Mutta videolta näkee, että hän vain siirsi painoaan nilkalle. Me kaikki haluamme tehdä isoja, näyttäviä lopetuksia, joita (UFC:n puheenjohtaja) Dana (White) haluaa nähdä. Ja se oli niin lähellä, West summaa.  

Juttua täsmennetty 28.7. klo 10.09: Maassa olevaa vastustajaa ei saa potkia tai iskeä polvella päähän, muualle vartaloon saa.   

Lue myös:

    Uusimmat