Yksi valopilkku pelasti "täydeltä katastrofilta" – Jari Isometsältä jyrkkä näkemys hiihtomaajoukkueen suorituksesta: "Ei mitään muuta kerrottavaa"

Maastohiihdon maailmancupin kauden toinen kisaviikonloppu Norjan Lillehammerissa sujui Suomelta mollivoittoisesti. Kohokohdaksi jäi Lauri Vuorisen hieno viides sija perjantain sprintissä. MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän mielestä viikonloppu oli pettymys.

Ainoastaan yksi suomalainen kykeni nousemaan kärkikymmenikköön viikonlopun henkilökohtaisilla matkoilla. Lauri Vuorisen viidennen sijan takana Lillehammerin suomalaisittain parasta antia olivat Kerttu Niskasen 12. sija 10 kilometrin vapaan kilpailussa ja Jasmi Joensuun 12. sija sprintissä.

Naisten viikonlopun kärkihiihtäjäksi Isometsä nostaa Joensuun. Sunnuntain viestissä Joensuu ankkuroi Suomen viidentenä maaliin.

– Vaikka jätti eilisen (lauantain 10 kilometrin vapaan kilpailun) hiihtämättä – ihmettelin miksi – pääsi välieriin sprintissä. Tänään, jos ajatellaan, niin oli Kertun (Niskanen) ohella meidän paras hiihtäjämme. Kokonaisuutena Jasmi oli onnistunut naisista.

Miesten viikonlopusta ei Vuorisen sprinttifinaalin lisäksi juuri kohokohtia löytynyt.

– Miesten puolella tästä viikonlopusta ei ole mitään muuta kerrottavaa. Niilo Moilasen hiihto ja Vuorisen finaalipaikka. Se oli siinä. Tietysti, jos oikein hiuksia halotaan, Iivo näytti epäilijöilleen, että kaikki on kunnossa.

Moilanen oli sprintin 22:s. Niskanen puolestaan nosti Suomen takamatkalta kärkeen viestin kakkososuudella.

– Kaikkiaan sijotusten valossa huono viikonloppu Suomelle. Tietysti, kun hiihdettiin vapaalla, oli oletettavissa, että ei tule yhtä hyvää kuin viime viikonloppuna Rukalla, Isometsä sanoo.

– Jos sitä Vuorisen viitossijaa ei olisi tullut, tämä olisi ollut ihan katastrofiviikonloppu

Miesten sunnuntain viestissä Suomi oli etenkin Niskasen hurjan kakkososuuden ansiosta hyvin kuvassa mukana, mutta Joni Mäki romahti ankkurina vaihdon viitossijalta 11:nneksi. Eroa kärkeen kertyi lopulta puolitoista minuuttia.

– Iivolta väkevä suoritus, että pystyi tuollaisella radalla porukoita tiputtamaan. Osoitti sen, että kunto on se, mitä on ollutkin.

– Joni Mäen tilanteesta on lupa olla vähän huolissaan. Hän on kuitenkin meidän yksi – varsinkin viestiä ajatellen – syömähammas ja vapaan sprintissä tärkeä hiihtäjä.

Vielä Rukalla Mäki hiihti Isometsän arvioin mukaan kelvollisesti, mutta Lillehammerin viikonloppu oli "totaalinen pettymys". Mäki oli perjantain sprintissä 25:s ja lauantaina vapaan 15 kilometrillä 49:s.

– Noin iso romahdus. Aina sitä miettii, onko siellä jotain. Onko väsyä puserossa vai mikä on?

Ylen haastattelussa Mäki kertoi aamulla ennen sunnuntain kisaa "yskineensä keuhkonsa ulos". Hän ei matkusta ensi viikonlopun Davosin kilpailuihin.

– Se on tietysti yksi vaihtoehto, että on tautia tai tulossa tautia, mutta se on selvä, että jotain hämminkiä on. Vireystila on nyt hukassa, Isometsä sanoo.

– En ole hirveän huolissani, että perustaso, kunto olisi huono.

Naisten viestissä viides sija oli Isometsän näkemyksen perussuoritus. Ilman Krista Pärmäkoskea hiihtänyt Suomi ei pystynyt haastamaan kärjessä viilettäneitä Venäjää, Ruotsia ja Norjaa.

– Ihan hyvä suoritus tuolta joukkueelta, kun paras oli poissa.



Lue myös:

    Uusimmat