Yksi maailman suurimmista jäteasemista Kalasatamaan

Suomen suurin jäteputkikeräysjärjestelmä otetaan käyttöön tammikuun 2014 lopulla Kalasatamassa. Asukkaiden kotipihoille ilmestyy syöttöpisteitä, jotka on jaoteltu seka- ja biojätteisiin sekä paperi- ja kartonkipisteisiin. Jätteiden lajittelun vastuu on asukkailla. Syöttöpisteet toimivat sähköavaimilla, jotka jaetaan asukkaille.

Jätteet kerätään kotipihoilta alipaineella maanalaisia putkia pitkin jäteasemalle 70 kilometrin tuntivauhdilla. Syöttöpisteet tyhjentyvät automaattisesti ja jätteet ohjautuvat jäteasemalla oikeisiin säiliöihin jätelaji kerrallaan. Jäteasemasta jätteet kuljetetaan konteissa jatkokäsiteltäviksi.

Putkikeräysjärjestelmän etuja ovat jätekuljetusten väheneminen asuinalueilla ja jäteastioiden ympäristön pysyminen siistinä.

Kaikkia jätteitä ei voi laittaa putkikeräykseen. Esimerkiksi lasit ja metallit on vietävä kortteleiden kierrätyshuoneisiin.

Helsingin kaupunki päätti Kalasataman putkijärjestelmän rakentamisesta kolme vuotta sitten. Rakentamisesta ja hallinnoinnista vastaa kaupungin perustama Kalasataman jätteen putkikeräys Oy.

Järjestelmä maksaa taloyhtiöille 39-42 euroa rakennusoikeusneliötä kohden ja asukkaille suunilleen saman verran kuin perinteinen jätekeräys. Asukkaiden kannalta investoinnit ovat hieman perinteistä jätehuoltoa kalliimmat, mutta käyttökustannukset tulevat olemaan suunilleen samat.

13 kilometriä jäteputkea

- Tämä on yksi tulevaisuuden vaihtoehto käsitellä jätteitä, toteaa Kalasatama jätteen putkikeräys Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Mattila.

Järjestelmä ei ole kokonaan riskitön, vaan putket voivat tukkeutua isokokoisten jätteiden, kuten sateenvarjojen takia.

- Riski tukkeutumisesta on aina olemassa, mutta Suurpellosta saatujen kokemusten mukaan se on kuitenkin harvinaista. Meidän järjestelmän operoija on sitoutunut poistamaan mahdolliset tukkeumat hyvin nopeassa ajassa, kertoo Mattila.

Nyt joulukuussa keräysjärjestelmän toimivuutta ja käytettävyyttä kokeillaan  Kalasataman jo valmistuneessa osassa. Järjestelmä on laaja ja syöttöpisteitä tulee olemaan 180 kappaletta. Valmistuneen järjestelmän putkien yhteispituus on jopa 13 kilometriä. Arvioiden mukaan jätettä kulkee putkissa noin 21 tonnia yhden päivän aikana. Kalasataman lisäksi myös Jätkäsaareen rakennetaan vastaava putkijärjestelmä. Samantyyppinen järjestelmä on käytössä Espoon Suurpellossa. Helsingin kaupunki on myös tehnyt päätöksen putkikeräysjärjestelmän rakentamisesta uudelle Kruunuvuorenrannan asuinalueelle. 

Koko Kalastaman putkikeräysjärjestelmän rakentaminen tulee maksamaan 45 mijloonaa euroa.

- Järjestelmä tulee vuoden 2030 mennessä palvelemaan noin 20 000 asukasta, lisää Mattila. Jäteasema on miehittämätön ja yksi maailman suurimmista.

 

Lue myös:

    Uusimmat