Yksi kuva näyttää, milloin saat koronarokotteen – myös rokotusjärjestystä tarkennettiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että riskiryhmiin kuulumaton aikuisväestö voi alkaa saada rokotuksia toukokuussa. Tahti saattaa muuttua koronarokotusten toimituksen mukaan.

THL on julkaissut uusia arvioita siitä, missä vaiheessa eri väestöryhmiä voidaan alkaa rokottaa. Tällä hetkellä rokotetaan hoivakotien henkilökuntaa ja asukkaita sekä yli 80-vuotiaita suomalaisia.

Nykyisten arvioiden mukaan yli 75-vuotiaita aletaan rokottaa helmikuun puolivälissä. Seuraavana ovat yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmät.

Aikuisväestöä aletaan tämän hetken arvion mukaan rokottaa toukokuun alkupuolella.

Rokotusaikataulu saattaa muuttua sen mukaan, miten koronarokotteita saadaan Suomeen.

Miltei miljoona riskiryhmäläistä

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille.

Koronarokotteita tarjotaan ensin ihmisille, joilla on erittäin voimakkaasti vakavalle taudille altistava sairaus tai tila. Tähän ryhmään kuuluu noin 280 000 ihmistä.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat muun muassa ne, joille on tehty elinsiirto tai enintään puoli vuotta sitten kantasolusiirto, jotka käyttävät kantasolusiirron takia hylkimisenestolääkitystä tai joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, ei kuitenkaan tyvisolusyöpä.

Toiseen ryhmään kuuluvat muun muassa ihmiset, joilla on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, aivohalvaus, tyypin 1 diabetes tai immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen. Toiseen ryhmään kuuluu yhteensä noin 630 000 ihmistä.

Kunnat järjestävät rokotukset ja tiedottavat asukkailleen rokotusten ajasta ja paikasta. Nyt määriteltyjen ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti.

Muita sairauksia sairastavien ja terveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestystä tarkennetaan myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat