Laumasuoja juhannukseksi? MTV Uutisten laskelmat: Jos rokotustahti ei kiihdy, laumasuoja saavutetaan vasta ensi vuonna

Käyrät näyttävät, milloin laumasuoja saavutetaan – nopeallakin tahdilla menee vielä kuukausia 2:30
Käyrät näyttävät, milloin laumasuoja saavutetaan. Katso video!

MTV:n laskelmien mukaan Suomi on tähän mennessä rokottanut kansalaisiaan liian hitaasti, jos laumasuojaa halutaan tavoitella vielä tämän vuoden puolella. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tahti on kiihtymässä.

Suomen pitää parantaa merkittävästi rokotustahtia, jos laumasuojaa halutaan tavoitella juhannukseen mennessä.

Asia käy ilmi MTV Uutisten tekemistä laskelmista. Ne on tehty THL:n nettisivuillaan julkaisemien lukujen pohjalta. Luvuissa kerrotaan, kuinka monta rokoteannosta Suomeen on kullakin viikolla toimitettu. Yksinkertaistuksen vuoksi MTV:n laskelmissa oletetaan, että kaikki annokset pistetään suomalaisiin.

Jos suomalaisia rokotettaisiin joulu–helmikuun keskimääräisellä rokotustahdilla, laumasuojan taso saavutettaisiin vasta vuoden 2022 loppupuolella. Rokotustahti on kuitenkin kiihtynyt.

Helmi–maaliskuun saapuvien rokotusannosten keskiarvolla Suomi rokottaisi noin 55 000 ihmistä viikossa. Tällöin laumasuoja saavutettaisiin ensi vuoden keväänä.

Rokotetahti kuitenkin kiihtyy entisestään, kun yhä useampi rokotevalmistaja saa tuotteensa markkinoille. Lääkevalmistaja AstraZeneca sai hyväksynnän Euroopan lääkevirastosta perjantaina.

Johnson & Johnsonin ja Curevacin koronarokotteiden kehittely on pitkällä, ja ne voivat tulla käyttöön helmi–maaliskuun aikana.

THL arvioi, että maaliskuun ensimmäisellä viikolla Suomeen saapuu 170 000 rokoteannosta, eli tarpeeksi rokotteita 85 000 henkilölle. Tällä tahdilla Suomi saavuttaisi laumasuojan marraskuun puolivälin tienoilla.

Jos Suomeen haluttaisiin laumasuoja juhannukseen mennessä, rokotustahdin pitäisi yli tuplaantua. Se vaatisi yli 175 000 henkilön piikittämistä viikossa.

THL arvioi, että kun 60–70 prosentilla väestöstä on immuniteetti, koronarajoituksista voidaan luopua. MTV käyttää laskelmissa laumasuojan rajana 65:tä prosenttia, eli noin 3,6 miljoonaa suomalaista.

Nämä rokotteet helpottavat tilannetta seuraavaksi

Seuraava Euroopan lääkeviraston harkittavaksi tuleva koronarokote on todennäköisesti Johnson & Johnsonin rokote. Pfizerista, Modernasta ja AstraZenecasta poikkeavasti Johnson & Johnsonin pistoksissa riittävän immuunivasteen saamiseen tarvitaan kahden piston sijaan yksi.

Johnson & Johnson on julkaissut testauksen 3. vaiheen tulokset ja voi hakea rokotteelle käyttölupaa jo helmikuun aikana.

Curevacin koronarokotteen viimeisen vaiheen testit ovat käynnissä, ja niistä odotetaan tuloksia lähiaikoina. Tämän jälkeen myös sille voidaan hakea käyttölupaa Euroopan lääkevirastosta.

Tarkkaa aikataulua on hankala sanoa, mutta Curevacin odotetaan saavan myyntilupa helmi–maaliskuussa, jos kaikki menee hyvin.

Curevac ja Johnson & Johnson ovat hyvin merkittäviä rokotteita Suomen rokotestrategian kannalta. Suomi on tilannut Curevacilta 2,7 miljoonaa rokoteannosta ja Johnson & Johnsonilta 2,4 miljoonaa rokoteannosta.

Lue myös:

    Uusimmat