YK vaatii laajempaa vastuunjakoa Syyrian pakolaisista

Vastuuta pakolaisista halutaan laajentaa 1:58

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaatii entistä voimakkaampia toimia ja vastuunjaon laajentamista Syyrian pakolaiskriisin ratkaisemiseksi. 

Syyrian pakolaiskriisin vastuunjakoa on tänään puitu kansainvälisessä kokouksessa Genevessä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR haluaisi siirtää entistä enemmän syyrialaisia pois Syyrian naapurimaista, jotka ovat vastaanottaneet pääosan sotaa kärsivän maan jättäneistä ihmisistä.  

– Vetoan, että maat toimisivat solidaarisesti, yhteisen ihmiskunnan nimissä lupaamalla uusia ja vaihtoehtoisia reittejä Syyrian pakolaisten vastaanottamiseksi, YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi kokouksen aluksi.

YK:n tavoitteena onkin saada kolmessa vuodessa uudelleensijoitettua 10 prosenttia eli noin 480 000 syyrialaista maan naapurimaiden leireiltä muualle.

– Tämä saattaa vaikuttaa suurelta määrältä, mutta se ei ole, jos verrataan sitä pakolaisten määrään, jota Syyrian naapurimaat ovat vastaanottaneet. Jos Eurooppa ottaisi saman määrän pakolaisia kuin Libanon, joutuisi se väkilukuun suhteutettuna ottamaan jopa 100 miljoonaa pakolaista, UNHCR:n johtaja Filippo Grandi vertasi. 

Lue myös:

    Uusimmat