YK sotajalalla huumemuotia vastaan

YK:n huumevalvontatoimikunta INCB tuomitsee vuosiraportissaan muoti- ja rockmaailman heroiini-ihannoinnin, jota tiedotusvälineetkin levittävät. Media myös pitää liikaa esillä ajatusta niin sanottujen mietojen huumeiden käytön sallimisesta.

Eri maiden viranomaisten olisi ryhdyttävä sotajalalle niitä vastaan, joitten mielestä huumemyönteisyys on trendikästä, sanoo toimikunnan presidentti Hamid Ghodsen ja kehottaa etsimään nuorisolle muita esikuvia kuin huumeilla laihtuneita malleja ja muusikoita.

Lisäksi YK vaatii, että poptähtien ja huippu-urheilijoiden pitää kampanjoida huumeita vastaan. Maailmanjärjestön mukaan nuorisoidolien tulee antaa "puhdas" roolimalli. YK:n huumeyksikkö kannustaa hallituksia kehittämään yhteistyötä sekä musiikki- että urheilualan kanssa, jotta populaarikulttuuri kyettäisiin muuttamaan selkeästi huumeiden vastaiseksi.

Suomalaisten asiantuntijoitten mielestä raportissa ei ole painotettu tarpeeksi sitä, että nuorten lisääntyvä huumeitten käyttö johtuu ennen muuta yhteiskunnan muuttuvista rakenteista. Toisaalta ostovoima kasvaa ja sen myötä kuluttaminen, toisaalta paheneva syrjäytyminen ja taloudellinen epätasa-arvo johtavat monet huumeiden pariin. Suomen nuorisoa ei langanlaihuuden ihannointi ole vielä vienyt mennessään. Mm. Yhdysvalloissa suositut laihdutuspillerit ovat lähes tuntematon harmi meillä.

Opetushallituksen ylitarkastaja Heidi Peltonen ei allekirjoita myöskään sitä tietoa, että huumeisiin ryhdyttäisiin pelkästään elämyksien vuoksi. Nurjat kotiolot ja huono koulumenestys kasaavat vaikeuksia. Useat syrjäytyneet käyttävät alkoholia, tupakkaa ja huumeita sekaisin, muoti on siitä kaukana.

YK:n raportti pitää trendijohtajien ja median ohella huolestuttavana internetin osuutta nuorison valistustyössä. Maailman tietoverkoista saa opastusta marihuanan ja kannabiksen viljelyyn ja ohjeita siitä, miten eri huumeita käytetään. Heidi Peltonen painottaa kokonaisvaltaista näkemystä päihdeongelmista. Koulun tehtävä on opastaa nuorisoa uudenlaiseen lähdekritiikkiin. Varsinkin internetissä on pidettävä korvat ja silmät tarkkana, sillä sanoman lähettäjän tarkoitusperiä ei aina tiedetä. Oman pään käyttö on muutenkin parasta. Peltonen ei oikein usko, että Suomessa löytyy edes urheilun piirissä esikuvia ja julkkiksia, jotka voisivat toimia päihteettömän elämän mannekiineina. Suurten urheilukilpailujen voitonjuhlinta merkitsee monesti julkitupakointia ja ryyppäämistä.

Kuka estää huumeraaka-aineitten kuljetukset

YK:n raportissa arvostellaan Euroopan unionin jäsenmaita mm. synteettisten huumeitten valmistukseen menevien raaka-aineitten löysästä ja epäjohdonmukaisesta valvonnasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Tapani Sarvanti ei yhdy arvosteluun. Hänen mielestään unioni on rakentanut ja rakentaa määrätietoisesti valvontajärjestelmiä, mutta esimerkiksi synteettisiä huumeita varten tarvittavat kemikaalit ovat loputon suo. Ns. lähtöaineita on kansainvälisen sopimusvalvonnan piirissä 26. Vaikka lähtöaineen kuljettaminen estettäisiinkin ei se estä luovan mielikuvituksen käyttöä. Ennemmin tai myöhemmin keksitään, mistä ainesosasista lähtöaine koostuu. Ja voi olla, etteivät nämä aineet olekaan kiellettyjä.

Kansanterveyslaitoksen huumeasiantuntija Timo Seppälä arvioi lisäksi, että esimerkiksi amfetamiinin johdannaisia voidaan tehdä niin, etteivät ne mahdu kansainvälisiin huumeluetteloihin. Nämä designer-huumeet ovat Euroopan unionissa tulossa valvontaan, muistuttaa Tapani Sarvanti.

Riskibisnes, mutta lyö leiville

Keskusrikospoliisin toimistopäällikkö Antti Turkama pitää INCB:n näkemyksiä myönteisenä poliisin kannalta. Raportissa puhutaan paljon ennaltaehkäisystä, jolla voitaisiin estää huumeitten tehtailu. Valitettavasti huumebisnes vain on niin suurta ja tuottoisaa, että riskinotto kannattaa, arvioi Turkama alan tulevaisuutta. Ja epäilee, että paljastuminen on vain hetkittäistä. Tavaraa pitävät liikkeessä järjestäytyneet rikolliset, joilla on voimavaroja viranomaisten huijaamiseen.

YK:n huumevalvontatoimikunta on asiantuntijaelin, joka antaa vuosittain raportin maailman huumetilanteesta. Kansainvälinen huumevalvonta perustuu kolmeen sopimukseen, jotka on ratifioinut noin 150 valtiota. Sopimuksissa on määritetty laittomat ja lailliset huumeet ja laadittu lista 227 aineesta, jotka pitäisi pitää tiukassa kontrollissa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat