YK:n ihmisoikeuskomitea: Suomi loukkasi saamelaisten oikeuksia sotkeutumalla saamelaiskäräjien vaaleihin

YK:n ihmisoikeuskomitea katsoo ratkaisussaan, että Suomi on loukannut saamelaisten oikeuksia. Vuonna 2015 Suomen korkein hallinto-oikeus hyväksyi 93 äänestäjää saamelaisiksi saamelaiskäräjien vaaliluetteloon vastoin saamelaiskäräjien tahtoa.

Saamelaiskäräjät valitti korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä YK:n ihmisoikeuskomitealle.

YK:n ihmisoikeuskomitea antoi ratkaisun asiasta tänään. Komitea katsoo, että Suomen korkein hallinto-oikeus (KHO) on loukannut muun muassa vähemmistöjen oikeuksia ja saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio on tyytyväinen YK:n ihmisoikeuskomitean ratkaisuun.

–  Sehän vahvistaa YK:n ihmisoikeuskomitean arvovallalla sen, mitä me olemme koko ajan sanoneet. KHO ei olisi saanut erkaantua saamelaiskäräjälain tekstistä, koska se on korvannut Saamen kansan itsemääräämisoikeuden omalla ‘kokonaisharkinnallaan’ ohi lain sanamuodon ja saamelaiskäräjien vaalilautakunnan huolellisen työn jokaisen hakemuksen yksilöllisessä arvioinnissa, Sanila-Aikio toteaa tiedotteessa.

Saamelaiskäräjät korkein itsehallintoelin

Saamelaiskäräjät on saamelaisten itsehallintoelin, joka edustaa Suomen saamelaisia kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä. Saamelaiskäräjien edustajat valitaan vaaleilla. Äänioikeutettuja ovat ne saamelaiset, jotka on merkitty saamelaiskäräjien vaaliluetteloon.

YK:n ihmisoikeuskomitea suosittelee tuoreessa ratkaisussaan, että saamelaiskäräjistä annettua lakia arvioidaan uudelleen. Komitean mukaan on varmistettava, että laissa määritellään edellytykset sille, kuka on saamelaiskäräjillä äänioikeutettu ja että lakia sovellettaessa kunnioitetaan saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

YK:n ihmisoikeuskomitea edellyttää, että Suomi raportoi komitealle kuuden kuukauden sisällä niistä toimenpiteistä, joihin maa on ryhtynyt.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja