YK:lta pysäyttävä varoitus: Tekoäly asettamassa ihmisoikeudet vakavaan vaaraan – "Olen syvästi järkyttynyt"

Tekoäly taiteessa – uhka vai mahdollisuus? Tekoälytutkija: “Voi vapauttaa keskittymään mielenkiintoisempiin töihin” 7:15
Tekoäly taiteessa – uhka vai mahdollisuus? Tekoälytutkija: “Voi vapauttaa keskittymään mielenkiintoisempiin töihin”

YK varoittaa tekoälyn kehittymisen aiheuttamista vaaroista. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan tekoäly voi aiheuttaa vakavia uhkia ihmisoikeuksille, minkä vuoksi sitä pitää säännellä väärinkäytösten estämiseksi.

Tekoälyteknologia on kehittynyt viime aikoina suurin harppauksin. Se on aiheuttanut huolta muun muassa siitä, voisiko tekoäly kärjistää konfliktitilanteita. Mahdollisina sovellutuksina on esitetty muun muassa tekoälyn ohjaamat lennokit ja tappajarobotit.

Yli 60 maata, mukaan lukien Yhdysvallat ja Kiina, vetosivat tällä viikolla tekoälyn sääntelyn puolesta, jotta se ei murentaisi kansainvälistä turvallisuutta ja vakautta.

– Olen syvästi järkyttynyt tekoälyn viimeaikaisten edistysaskelien mahdollistamista haittavaikutuksista, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk sanoO.

 Ihmisen toimijuus, ihmisarvo ja ihmisoikeudet ovat vakavassa vaarassa. Tämä on kiireinen vetoomus yrityksille ja hallituksille, jotta ne kehittäisivät nopeasti tehokkaita turvatoimia, joita tarvitaan kipeästi.

Moni havahtui tekoälyn kehittymiseen viime vuoden lopulla, kun ChatGPT-tekoälyohjelma teki vaikutuksen kyvyllään vastata käyttäjän kysymyksiin uskottavan kuuloisella tekstillä. Myös esimerkiksi erilaiset kuvia ja taidetta luovat tekoälyt ovat saaneet huomiota.

Asiantuntijat ovat olleet huolissaan esimerkiksi tekoälyn avaamista mahdollisuuksista yksityisyydensuojan rikkomiseen.

Lue myös:

    Uusimmat