YK-järjestöjen johtajat tyrmäävät: "Turvavyöhyke ei ole turvallinen, jos se on sotavoimien valvonnassa"

Useiden YK-järjestöjen johtajat kieltäytyvät ottamasta osaa yksipuolisesti julistettujen turvavyöhykkeiden perustamiseen Gazassa.

Järjestöjen johtajien torstaina julkaiseman yhteisen lausunnon mukaan turvavyöhykkeet eivät pysty takaamaan siviilien turvallisuutta ilman oikeita olosuhteita ja kaikkien osapuolien hyväksyntää.

– Yksikään turvavyöhyke ei ole todellisuudessa turvallinen, jos se on yksipuolisesti julistettu tai sotavoimien valvonnassa, lausunnossa sanotaan.

Lausunnossa muistutetaan osapuolten vastuusta siviilien avustamisessa myös turvavyöhykkeiden ulkopuolella.

– Lähes 1,6 miljoonaa ihmistä on tällä hetkellä joutunut jättämään kotinsa Gazassa. Gazan siviiliväestölle on annettava selviämiselle välttämätöntä apua, lausunnossa todetaan.

Johtajat vaativat tulitaukoa

Lausunnon lopussa järjestöjen johtajat toistivat jälleen vaatimuksensa humanitaarisesta tulitauosta sekä panttivankien vapauttamisesta.

Lausunnon on allekirjoittanut yhteensä 18 YK:n alaisen järjestön johtajaa.

Allekirjoittajien joukossa on muun muassa YK:n humanitaaristen asioiden ja hätäavun päällikkö Martin Griffiths, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk, Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n johtaja Filippo Grandi sekä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n pääjohtaja Amy Pope.

Lue myös:

    Uusimmat