YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi Israelin asekaupan keskeyttämistä vaativan päätöslauselman

YK:n ihmisoikeusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, joka vaatii muun muassa kaiken asekaupan keskeyttämistä Israeliin. Neuvoston 47 jäsenestä 28 äänesti päätöslauselman puolesta, kuusi sitä vastaan ja 13 pidättäytyi äänestämästä.

Suomi puolsi päätöslauselmaa. Se on ihmisoikeusneuvoston jäsenmaa vuosina 2022–2024.

Kyseessä on ensimmäinen ihmisoikeusneuvoston Gazan sotaa koskeva kannanotto. Neuvosto on YK:n tärkein hallitustenvälinen ihmisoikeuksia suojeleva ja edistävä elin.

Päätöslauselmaluonnoksessa vaadittiin aseiden, asetarvikkeiden ja muunlaisten sotavarusteiden myynnin ja toimittamisen keskeyttämistä Israeliin. Luonnoksen mukaan toimi on tarpeen, jotta kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuksien rikkomisen jatkuminen voidaan estää.

Lisäksi luonnoksessa otetaan esiin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICJ) varoitus, että Gazassa kytee riski kansanmurhan toteutumisesta. Lausunnossa vaaditaan välitöntä taisteluiden keskeyttämistä ja humanitaarisen avun toimittamista välittömästi.

Myös YK:n turvallisuusneuvoston on määrä tänään keskustella Lähi-idän tilanteesta. Viime viikolla turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman, jossa vaadittiin taisteluiden keskeyttämistä välittömästi. Vaatimuksella ei kuitenkaan ole ollut mitään vaikutusta Gazassa.

Lue myös:

    Uusimmat