Yhdysvaltalaiset ja britit vetäytyvät kuumuudesta kärsineestä partiotapahtumasta Etelä-Koreassa – muitakin ongelmia ilmennyt

Satoja nuoria hoidettu kuumuuden takia partioleirillä Etelä-Koreassa – paikalla myös lähes tuhat suomalaista 2:39
Satoja nuoria hoidettu kuumuuden takia partioleirillä Etelä-Koreassa – paikalla myös lähes tuhat suomalaista

Etelä-Koreassa yhdysvaltalaiset ja britit ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä partiolaisten kansainvälisestä jättitapahtumasta.

Kuumuusaallosta kärsivässä Etelä-Koreassa alkoi tiistaina partiolaisten maailmanjamboree, johon osallistuu 43 000 partiolaista eri puolilta maailmaa.

Britit ovat leirin suurin ryhmä noin 4 000 osallistujalla. He sanoivat päättäneensä lähteä helpottaakseen painetta leiripaikalla.

– Britannian partiolaiset siirtävät nuoret ja aikuisvapaaehtoisemme maailmanjamboreen leirintäalueelta Souliin seuraavien kahden päivän aikana, partiolaiset ilmoittivat perjantaina.

Brittien vanavedessä myös amerikkalaiset partiolaiset kertoivat perjantaina poistuvansa alueelta vedoten äärimmäiseen säähän ja leirialueen olosuhteisiin.

Amerikkalaiset menevät yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Camp Humphreysiin, Yhdysvaltain armeijan varuskuntaan Pyeongtaekissa.

Suomesta tapahtumaan osallistuu Suomen Partiolaisten verkkosivujen mukaan noin 900 partiolaista. Aiemmin viikolla Suomen Partiolaisista kerrottiin STT:lle, ettei yksikään tapahtumaan osallistuvista suomalaisista ollut joutunut sairaalaan ja jamboree jatkuu suunnitelmien mukaan. Partiolaisia ei ole tavoitettu lauantaina kommentoimaan asiaa.

Kaikkien osallistujamaiden edustajat kokoontuvat lauantaina päättääkseen jatkosta, viranomaiset kertoivat uutistoimisto AFP:lle.

Tapahtumapaikalla myös koronavirustartuntoja

Etelä-Koreassa on annettu korkein mahdollinen kuumuusvaroitus tällä viikolla ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Perjantaina lämpötilat vaihtelivat 35:n ja 38 asteen välillä.

Perjantaina ilmoitettiin 600 tapauksesta, jossa leiriläisiä oli hoidettu leirisairaalassa kuumuuden takia.

Jeollan maakunnan viranomaiset sanoivat lauantaina, että noin 70 ihmistä on saanut tapahtumapaikalla koronavirustartunnan.

Paikallisten tiedotusvälineiden raporteissa sanotaan, että leirintäalueen heikot olosuhteet eivät johdu pelkästä kuumuudesta. Niiden mukaan leirintäalueen puhtaanapito ei ole ihanteellista, suihkut ja wc:t ovat alkeellisia ja partiolaisia ovat vaivanneet hyönteisten puremat.

Paikalliset tiedotusvälineet ovat kuvanneet tilannetta kansalliseksi häpeäksi, kun otetaan huomioon, että Etelä-Korealla oli runsaasti aikaa valmistautua jamboreehen.

Etelä-Korean hallitus piti hätäkokouksen

Amerikkalaisten ja brittien päätös poistua on vastaisku Etelä-Korean viranomaisille, jotka ovat vakuuttaneet tekevänsä kaikkensa tapahtuman pelastamiseksi.

Etelä-Korean hallitus piti perjantaina ylimääräisen hätäkokouksen ja päätti 6,9 miljardin wonin eli noin 4,8 miljoonan euron käyttämisestä jamboreen tueksi. Perjantaina Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol määräsi järjestämään leirillä kuumuudesta kärsiville partiolaisille ilmastoituja linja-autoja ja vesirekkoja. Torstaina partiolaisten avuksi lähetettiin sotilaslääkäreitä.

Maailmanjamboreen on tarkoitus jatkua 12. elokuuta asti. Partioliikkeen maailmanjärjestö kertoo perjantain tiedotteessaan, että se kehotti Etelä-Korean järjestäjätahoa harkitsemaan tapahtuman lyhentämistä. Maailmanjärjestön mukaan järjestäjät aikovat kuitenkin pitää kiinni alkuperäisestä aikataulusta.

Lue myös:

    Uusimmat