Yhdysvaltain ulkoministeri: Nicaraguan tulevat presidentinvaalit ovat menettäneet kaiken uskottavuutensa – näin hän perustelee kantaansa

Nicaraguan vaalilautakunta esti eilen maan vaikutusvaltaisimman oppositiopuolueen osallistumisen marraskuun vaaleihin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Nicaraguan marraskuussa järjestettävät presidentinvaalit ovat menettäneet kaiken uskottavuutensa.

Blinken kommentoi vaaleja sen jälkeen, kun perjantaina Nicaraguan vaalilautakunta esti maan vaikutusvaltaisimman oppositiopuolueen osallistumisen marraskuun vaaleihin.

Vaaleissa puolue olisi tähdännyt istuvan presidentti Daniel Ortegan syrjäyttämiseen.

Blinken sanoo lausunnossaan, että viimeisimmät epädemokraattiset, autoritaariset toimet – joita ajaa Ortegan pelko vaalitappiosta – ovat viimeinen isku Nicaraguan mahdollisuuksille vapaisiin ja reiluihin vaaleihin.

Vaalilautakunnan linjaus on osa viime aikoina kiristynyttä opposition tukahduttamista Keski-Amerikan Nicaraguassa, jossa Ortega pyrkii nyt neljännelle kaudelleen.

Blinkenin mukaan päätös estää oppositiopuolueen osallistuminen vaaleihin korostaa Ortegan ja tämän vaimon, varapresidentti Rosario Murillon halua pysyä vallassa hinnalla millä hyvänsä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yli 30 opposition edustajaa pidätetty

Arvostelijoiden ja opposition mukaan Ortega on ryhtynyt diktaattoriksi ja sulkenut järjestelmällisesti kaikki varteenotettavat vastustajansa vaalien ulkopuolelle.

Ainakin 31 opposition edustajaa, mukaan lukien seitsemän mahdollista presidenttiehdokasta, on pidätetty viimeisen reilun kahden kuukauden aikana. Pidätettyjä on syytetty muun muassa maanpetoksesta.

Taustalla on joulukuussa hyväksytty laki, jolla halutaan tehdä rangaistavaksi toiminta, joka edistää ulkomaiden puuttumista Nicaraguan itsemääräämisoikeuteen.

Arvostelijoiden mukaan laki on räätälöity hiljentämään Ortegan vastustajat ja savustamaan mahdolliset haastajat ulos tulevista vaaleista.

Lue myös:

    Uusimmat