Yhdysvaltain senaatti hylkäsi turvallisuudesta vastaavan ministerin virkasyytteen

Yhdysvalloissa demokraattijohtoinen senaatti on hylännyt maan kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministeri Alejandro Mayorkasin, 64, virkasyytteen. Mayorkasin asetti syytteeseen republikaanijohtoinen edustajainhuone helmikuussa.

Päätös oli odotettu. Senaatin mukaan virkasyyte oli perustuslain vastainen.

Konservatiivit republikaanien johtamassa edustajainhuoneessa syyttävät Mayorkasia maahanmuuttolain toimeenpanon laiminlyönnistä ja julkisen luottamuksen rikkomisesta.

Mayorkas oli 150 vuoteen ensimmäinen kabinetin ministeri, joka on asetettu virkasyytteeseen.

Valkoinen talo kommentoi pian senaatin päätöksen jälkeen, että senaatti oli oikeassa hylätessään perusteettoman virkasyytteen.

–  Presidentti (Joe) Biden ja ministeri Mayorkas jatkavat työtään, jotta amerikkalaiset ovat turvassa ja jotta (Meksikon) rajalle voidaan etsiä todellisia ratkaisuja. -- Kongressin republikaanien pitäisi työskennellä heidän kanssaan sen sijaan, että he tuhlaavat aikaa perusteettomilla poliittisilla tempuilla ja torppaavat puoluerajat ylittävät turvallisuusreformit, Valkoisen talon viestintäasiantuntija Ian Sams sanoi.

Maahanmuuttoteemasta on tulossa yksi marraskuun presidentinvaalien keskeisimmistä kysymyksistä. Vaalissa kohtaavat todennäköisesti demokraattien istuva presidentti Biden ja toista kautta tavoitteleva republikaanipuolueen Donald Trump.

Maahanmuuttokysymykset ovat repineet kongressia muutenkin. Niistä on tullut yksi kiistakapula, jonka vuoksi muun muassa Ukrainan kipeästi tarvitseva aseapupaketti on jumittanut jo kuukausien ajan. Puolueet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen mahdollisista maahanmuuttolakien tiukennuksista, ja kiista on kiedottu apupaketin vapauttamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat