Yhdysvaltain puolustusministeri hyökkäsi suoraan Huawein kimppuun: "Kiinan tiedustelun Troijan hevonen"

Yhdysvallat koventaa entisestään sanasotaansa kiinalaista verkkolaitejätti Huaweita vastaan. Puolustusministeri Mark Esper sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että yhtiö on Kiinan tiedustelun "Troijan hevonen", jota maa käyttää soluttautuakseen lännen viestintäjärjestelmiin.

– Jos emme ymmärrä uhkaa ja puutu siihen, voi se lopulta horjuttaa Natoa, joka on maailmanhistorian menestyksekkäin sotilasliitto, Esper maalaili.

Euroopan keskeisistä Natomaista Britannia ja Ranska ovat ilmoittaneet, etteivät ne sulje pois Huaweita 5g-verkoistaan, mutta rajoittavat sen roolia.

Yhdysvallat ei ole avoimesti tuominnut liittolaistensa päätöksiä, mutta Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kerrotaan olleen raivoissaan.

Yhdysvalloissa nostettiin eilen uusia syytteitä Huaweita vastaan. Yhtiötä syytetään amerikkalaisiin yrityksiin kohdistuneesta teollisuusvakoilusta.

– Kiinalaisiin 5g-valmistajiin tukeutuminen voi asettaa liittolaistemme järjestelmät alttiiksi häirinnälle, manipuloinnille ja vakoilulle. Se voi myös vaarantaa viestintäkykymme ja mahdollisuutemme jakaa tiedustelutietoa ja näin ollen vaarantaa liittolaissuhteemme, Esper sanoi.

Yhdysvallat on asettanut pakotteita estääkseen Huaweita saamasta verkkolaitetilauksia Yhdysvalloissa ja estääkseen amerikkalaisen teknologian siirron yhtiölle.

Huawei kiistää amerikkalaiset syytökset jyrkästi ja Kiina on syyttänyt amerikkalaisia taloudellisesta kiusanteosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja