Yhdysvaltain Blinken ja Turkin Erdogan tapasivat – keskustelivat Gazan tilanteesta ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapasi lauantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin Turkissa.

Tapaamisessa keskustelunaiheeksi nousi muun muassa Gazan tilanne. Pelkona on, että jännitteinen tilanne leviää muualle Lähi-itään.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Blinken korosti tarvetta hillitä konfliktia. 

Blinkenin mukaan alueella on työskenneltävä kohti pidempikestoista ja laajempaa alueellista rauhaa, joka varmistaa Israelin turvallisuuden ja edesauttaa palestiinalaisvaltion perustamista.

Ennen Erdogania Blinken tapasi Turkin ulkoministeri Hakan Fidanin. Turkkilaisen diplomaattilähteen mukaan Fidan painosti Blinkeniä tapaamisessa, jotta Gazaan saataisiin välittömästi tulitauko ja sen myötä toimitettua alueelle apua.

Keskusteluissa myös Ruotsin Nato-jäsenyys

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Blinken ja Erdogan keskustelivat Gazan tilanteen lisäksi myös Ruotsin Nato-prosessista. Ministeriön mukaan keskustelussa oli Ruotsin Nato-jäsenyyden päätökseen saattaminen ja Yhdysvaltojen ja Turkin välisen kaupan ja investointien vahvistaminen.

Turkin ulkoasianvaliokunta näytti joulukuussa Ruotsin Nato-jäsenyydelle vihreää valoa. Turkin parlamentin pitää vielä äänestää asiasta. Turkki on linkittänyt julkisuudessa hävittäjäkaupat Yhdysvaltain kanssa Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksyntään.

Turkista Blinken matkusti Kreetalle Kreikkaan, jossa on noussut huolta Yhdysvaltain mahdollisista aikeista myydä hävittäjiä Turkille.

Erdogan kritisoinut Israelia voimakkaasti

Turkin Erdogan on noussut äänekkääksi Israelin kriitikoksi ja on kritisoinut maan sotatoimia Gazassa, kuten myös Yhdysvaltain tukea Israelille.

Hän on muun muassa syyttänyt Yhdysvaltojen tukevan kansanmurhaa Gazassa.

Erdoganin kerrotaan kuitenkin lieventäneen kritiikkiään Yhdysvaltoja kohtaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden soitti hänelle viime kuussa.

Bidenin puhelun uskotaan myös edesauttaneen Blinkenin tapaamista Erdoganin kanssa. Blinkenin viime vierailun aikana Erdogan lähti pois pääkaupunki Ankarasta eikä tavannut ulkoministeriä.

6.1.2024 kello 18.48: Juttua ja otsikkoa päivitetty lisätiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat