Yhdysvalloissa valittiin vuoden 2018 sana – arvaatko, mitä sanaa pohdittiin vuoden aikana eniten?

0:53
Merkittävä amerikkalainen englanninkielen sanakirja Merriam-Webster julkaisi vuoden 2018 sanan.

Merkittävä amerikkalainen englanninkielen sanakirja Merriam-Webster julkaisi vuoden 2018 sanan. 

Vuoden sanaksi nousi "justice", eli oikeudenmukaisuus. Tämä sana oli Webster.com -sivuston haetuin. Lisäksi tätä sanaa haettiin 74 prosenttia enemmän, kuin vuonna 2017. 

Oikeudenmukaisuus nousi vuoden 2018 aikana useasti esille, kun käytiin kiivaita keskusteluja rasismista ja yksilön oikeuksista, sosiaalisista oikeuksista, rikosoikeudesta ja taloudellisista oikeuksista.

Uutisissa oikeudenmukaisuus nousi vuoden aikana esille, kun puhuttiin muun muassa erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamasta tutkinnasta Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta vuoden 2016 presidentinvaaleihin. 

Sana "justice" tarkoittaa myös "tuomaria". Tässä muodossa sana tuli uutisissa usein esille, kun ahdistelusyytöksissä rypenyt Brett Kavanaugh valittiin kohun keskellä Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomariksi. 

Nationalismi, panseksuaalisuus ja johtotähti 

Merriam-Websterin mukaan myös sanat "nationalism", "pansexual" ja "lodestar", eli "nationalismi", "panseksuaalisuus" ja "johtotähti" olivat vuonna 2018 suosittuja. 

Nationalismi tarkoittaa uskollisuutta ja omistautumista omaa kansaansa kohtaan ja oman kansansa asettamista muiden yläpuolelle. Sana tuli esille, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kutsui itseään nationalistiksi puheessaan Teksasissa.

Panseksuaalisuus nousi esille, kun laulaja Janelle Monáen kirjoitettiin näkevän itsensä panseksuaalisena. Sanalla viitataan seksuaaliseen mielenkiintoon, joka ei kohdennu tiettyyn sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen.

"Lodestar" kirjaimellisesti tarkoittaa tähteä, joka näyttää tien. Tässä tapauksessa sana viittaa kuitenkin asiaan, joka toimii inspiraationa ja mallina toimia.

Vuoden 2017 sana oli feminismi.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja