Yhdysvalloissa nähdään tänään hyvin poikkeuksellinen tv-hetki – hyötyykö tilanteesta Biden vai Trump? – "Omituinen kilpailutilanne"

9:09
Katso video: Näin Nordic West Officen johtaja Kristiina Helenius arvioi poikkeuksellisen tilanteen vaikutusta vaalien tulokseen.

Yhdysvalloissa nähdään tänään poikkeuksellinen hetki, kun jo sovitun vaaliväittelyn sijaan presidenttiehdokkaat pitävät televisioidut kampanjatilaisuudet täysin samaan aikaan.

Yhdysvalloissa piti tänään piti olla istuvan presidentin Donald Trumpin ja demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin välinen uusintakohtaaminen vaaliväittelyssä. Trumpin saaman koronavirustartunnan myötä kasvokkain kaavailtu kohtaaminen kuitenkin peruttiin.

Väittelyä ehdotettiin pidettäväksi virtuaalisena, mutta tämä ei etäkohtaamisen ajanhaaskaukseksi julistaneelle Trumpille käynyt. Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa ollaan siis tilanteessa, jossa vaaliväittely hyvin poikkeuksellisesti peruttiin viime tingassa.

Väittely korvataan ehdokkaiden omilla vaalitilaisuuksilla, jotka järjestetään niin sanotulla torikokous-tyylillä (town hall).

– Kummallakin on siellä live-yleisö, joka voi esittää kysymyksiä. Mutta tilaisuudet esitetään eri kanavilta, joten tästä tulee omituinen kilpailutilanne eli ei olekaan väittely, vaan on kilpailevat tilaisuudet, jotka esitetään suorana, kertoi Nordic West Officen johtaja Kristiina Helenius tänään Uutisaamun vieraana.

Istuva presidentti onkin nyt haastaja

Trump ei esiinny suosikkikanavallaan Fox Newsillä, vaan hänen tilaisuutensa lähettää NBC News. Bidenin tilaisuuden lähettää ABC News.

Kampanjatilaisuudet on ajoitettu samaan hetkeen yöllä Suomen aikaa, joten tv-katsojalukujen vertailu tullee olemaan yksi tärkeä onnistumisen mittari ehdokkaille.

Heleniuksen mukaan tilanne ei ole suosiollinen Trumpille.

– Jos ajatellaan niin, että Trump on tässä haastaja, eli hän lähtee huonommista (kannatus)asetelmista, niin kyllä hänen olisi kannattanu käyttää kaikki kansallinen julkisuus hyödykseen. Ja myös paikkailla pieleen mennyttä ensimmäistä väittelyä, hän arvioi.

– Tietysti se riippuu siitä, kuinka he onnistuvat ja kumpi saa enemmän katsojia.

Trumpin nykykannatus ei riitä

Tilanne ei myöskään suosi ehdokkaiden mahdollisuutta saada liikkuvia äänestäjiä puolelleen saatikka käännyttää toisen ehdokkaan puolella jo olevia äänestäjiä.

– Sehän tässä juuri on. Biden voi ajella tässä turvallisesti maaliin, ja välttää tekemästä virheitä. Jos Trump haluaa voittaa, niin hänen pitäisi pystyä käännyttämään ihmisten mieliä. Hänen tämänhetkinen kannatuksensa ei riitä voittoon.

Tämä on tilanne Donald Trumpin ja Joe Bidenin kannatuksessa nyt ja näin koronatilanne vaikuttaa voittoon. Katso Nordic West Officen johtaja Kristiina Heleniuksen analyysi videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja