Punaisellamerellä iso operaatio meriliikenteen turvaamiseksi

Yhdysvallat ilmoitti aloittavansa kymmenen maan yhteisoperaation meriliikenteen turvaamiseksi Punaisellamerellä, kertoo maan puolustusministeri Lloyd Austintiedotteessaan.

Operaatioon osallistuu Yhdysvaltojen lisäksi Britannia, Bahrain, Kanada, Ranska, Italia, Norja, Alankomaat, Seychellit ja Espanja.

Jemenissä Iranin tukemat huthikapinalliset ovat häirinneet Punaisenmeren laivaliikennettä ohjuksin ja lennokein painostaakseen Israelia lopettamaan sotatoimensa Gazan kaistalla.

Austinin mukaan Prosperity Guardian -nimellä kulkevan turvaamisoperaation tarkoituksena on taata "kaikkien maiden merenkulun vapaus sekä vahvistaa alueellista turvallisuutta ja vaurautta".

–  Viime aikoina lisääntyneet huthien vastuuttomat iskut uhkaavat tavaran liikkumista ja viattomia merenkävijöitä sekä rikkovat kansainvälistä lakia, Austin sanoi tiedotteessa.

Laivaliikennettä toisaalle turvallisuushuolien vuoksi

Useat suuret kansainväliset rahtiyhtiöt ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä Punaisenmeren käytön laivakuljetuksiin turvallisuushuolien takia.

Laivojensa muualle ohjaamisesta olivat maanantaihin mennessä ilmoittaneet ainakin Mediterranean Shipping Company, CMA CGM, APM-Maersk, Cosco ja Hapag-Lloyd.

Myös brittiläinen energiajätti BP ilmoitti laivaliikenteensä siirtyvän toisaalle.

Logistiikan professori Lauri Ojala Turun yliopistosta arvioi STT:lle maanantaina, että jos Punaistamerta ja Suezin kanavaa ei voida käyttää normaalisti, rahtiliikenteen matka-ajat pidentyvät ja kulut kasvavat, mutta ongelmat tuskin näkyvät tavalliselle kuluttajalle Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat