Iskun pelätään lähestyvän: USA rajoittaa diplomaattiensa liikkumista Israelissa Iranin uhkausten takia

Yli puolet Gazasta tuhoutunut – joko rauha kelpaa sodan osapuolille? 11:01
Asiantuntijat Huomenta Suomessa 9.4.2024: Yli puolet Gazasta tuhoutunut – joko rauha kelpaa sodan osapuolille?

Yhdysvallat on rajoittanut maan diplomaattien ja heidän perheidensä liikkumista Israelissa kasvaneen turvallisuusuhan vuoksi. Yhdysvaltain suurlähetystön mukaan huolet Iranin mahdollisesta kostoiskusta liittyen Israelin Syyriassa aiemmin tekemään iskuun ovat lisääntyneet.

Suurlähetystö ohjeisti, ettei henkilöstön tule liikkua Tel Avivin, Jerusalemin ja Beerseban ulkopuolella. Lähetystön mukaan alueen turvallisuusympäristö on edelleen monimutkainen ja voi muuttua hetkessä.

Ranska puolestaan kehotti tänään kansalaisiaan välttämään lähipäivinä kaikkea matkustamista Iraniin, Libanoniin, Israeliin ja palestiinalaisalueille. Myös tämän päätöksen taustalla on pelko Iranin kostoiskusta Israeliin ja väkivaltaisuuksien kiihtymisestä.

Ranskan ulkoministeri Stephane Sejourne määräsi kriisikokouksessa myös Iranissa olevien ranskalaisdiplomaattien perheenjäsenet evakuoitaviksi. Sejournen mukaan ranskalaisia virkamiehiä ei toistaiseksi lähetetä työtehtäviin näihin maihin.

Myös Suomen ulkoministeriö päivitti matkustustiedotteitaan Israeliin ja Libanoniin. Tiedotteissa sanotaan, että "Ramadan-kuukauden päättyminen ja Israelin ja Iranin välien kiristyminen voivat lisätä turvallisuusriskejä laajalla alueella Lähi-idässä".

Ulkoministeriö kehotti jo ennestään välttämään tarpeetonta matkustamista Israeliin, Libanoniin ja palestiinalaisalueille. Matkustustiedote Iraniin on päivitetty maaliskuussa, ja siinä kehotetaan välttämään kaikkea matkustamista Iraniin.

Iskun uskotaan tapahtuvan lähipäivinä

Yhdysvaltalaiset ja israelilaiset tiedusteluviranomaiset uskovat muun muassa Bloombergin mukaan, että Iran tai sen tukemat aseryhmät aikovat tehdä lähipäivinä merkittävän kostoiskun Israeliin.

Iran on esittänyt uhkauksia Israelia kohtaan sen jälkeen, kun kaksi iranilaiskenraalia ja muita Iranin vallankumouskaartin jäseniä kuoli iskussa Syyrian Damaskoksessa kuun alussa. Israel ei ole myöntänyt olleensa iskun takana. Israel on vuorostaan varoittanut kostosta, jos Iran iskee sen maaperälle.

Bloombergille nimettömänä asiaa kommentoineiden tiedustelulähteiden mukaan Iranin iskuissa voitaisiin käyttää ohjuksia ja lennokkeja ja iskut kohdistuisivat hallinnon ja asevoimien kohteisiin Israelissa. Erään lähteen mukaan kysymys on vain siitä, milloin hyökkäys tapahtuu.

Yhdysvaltalaislähde sanoi uutistoimisto Reutersille myöhään eilen, että Yhdysvallat uskoo iskun tapahtuvan, mutta että se ei olisi niin iso, että se vetäisi Yhdysvallat mukaan alueen konflikteihin. Valkoinen talo kertoi jo aiemmin, että Yhdysvallat on sanonut Iranille, ettei Yhdysvalloilla ole mitään tekemistä Syyriassa tapahtuneen iskun kanssa.

Eri tahot, muun muassa Venäjä ja Saksa, ovat kehottaneet osapuolia välttämään yhteenottoa.

Yhdysvallat on sanonut, että maan turvallisuustuki Israelille on "raudanluja". Ulkoministeri Antony Blinken on ottanut yhteyttä edustajiin Kiinassa ja muissa maissa, että maat käyttäisivät vaikutusvaltaansa ja kehottaisivat Irania pidättäytymään tilanteen kärjistämisestä.

Puolustusministerit puhelimessa

Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämajan johtaja Michael Kurilla on ollut aikaistetulla vierailulla Israelissa ja keskustellut turvallisuustilanteesta Israelin puolustusministerin Yoav Gallantin kanssa. Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan vierailun oli ollut määrä tapahtua vasta myöhemmin, mutta "viimeaikaisten tapahtumien valossa" Kurilla saapui Israeliin jo suunniteltua aiemmin.

Pentagon kertoi sittemmin, että Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin oli keskustellut Gallantin kanssa. Gallant oli sanonut, että Iranin hyökkäys Israeliin vaatisi "Israelilta asianmukaista vastausta Irania vastaan".

Pentagonin tiedotteen mukaan Austin oli vakuuttanut Yhdysvaltain tukevan Israelia, kun tämä puolustautuu mahdollisilta Iranin hyökkäyksiltä, joista Iranin hallinto on julkisesti varoittanut.

Muun muassa Iranin ylin johtaja Ali Khamenei on sanonut, että Israelia tulee rangaista Syyriaan tehdyn iskun vuoksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat