Yhdysvallat tuomitsi Kosovon levottomuudet: "Rikoksentekijät on saatettava vastuuseen"

Yhdysvallat tuomitsi maanantaina Pohjois-Kosovossa sunnuntaina puhjenneet väkivaltaisuudet.

Pohjois-Kosovossa oli sunnuntaina tunteja kestänyt luostarin piiritystilanne. Serbian presidentti on syyttänyt Kosovoa levottomuuksien lietsomisesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehotti Kosovoa ja Serbiaa välttämään sellaisia tekoja tai kielenkäyttöä, joka voisivat tulehduttaa tilannetta entisestään.

– Rikoksentekijät on saatettava vastuuseen avoimen tutkintaprosessin kautta, Blinken sanoi.

Pohjois-Kosovossa oli sunnuntaina tunteja kestänyt luostarin piiritystilanne. Kosovon poliisin mukaan ainakin kolme hyökkääjistä kuoli ja yksi pidätettiin. Lisäksi poliisi otti kiinni neljä siviiliä, joilla oli hallussaan aseita ja radiovarusteita.

Kosovo sanoi maanantaina ainakin kuuden epäillyistä hyökkääjistä olevan sairaalahoidossa Serbiassa.

– Pyydämme Serbiaa luovuttamaan heidät välittömästi Kosovon viranomaisille, jotta heidät saadaan oikeuden eteen, sanoi Kosovon sisäministeri Xhelal Svecla.

Venäjän mukaan tilanne hyvin jännittynyt

Venäjä kommentoi kohonneita jännitteitä alueella haastaviksi.

– Tilanne siellä on hyvin, hyvin jännittynyt ja mahdollisesti vaarallinen, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille maanantaina. Hän lisäsi, että serbeihin suhtaudutaan alueella puolueellisesti.

– Se, että provokaatioita tehdään hyvin usein serbejä vastaan, ei ole salaisuus kenellekään, Peskov sanoi.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoi sunnuntaina Kosovon pääministerin Albin Kurtin olevan ainut syyllinen Pohjois-Kosovon levottomuuksiin. Serbialaisjohtajan mukaan Kurti provosoi ja täten edesauttaa konfliktien syntymistä.

Kosovo puolestaan on syyttänyt tilanteesta Serbiaa. Pohjois-Kosovossa asuvan serbivähemmistön ja Kosovon hallinnon välit ovat olleet jo pitkään kireät.

 

Lue myös:

    Uusimmat