Mainos

Yhdysvallat ja Venäjä kohtasivat turvallisuusneuvostossa - eri näkymykset Syyria ilmaiskuista

2:05

YK:n turvallisuusneuvosto kokousti tänään ylimääräisessä istunnossa aiheenaan Syyrian tilanne.   

Pommitukset Aleppon lähellä ovat jatkuneet tänään. Eilen neljä avustusjärjestö UOSSMin avustustyöntekijää kuoli ilmaiskussa lähellä kaupunkia. Samalla Yhdysvallat ja Venäjä ovat jatkaneet sanasotaa ilmaiskusta, joka osui maanantaina humanitaarista apua toimittamassa olleeseen avustussaattueeseen.  

Yhdysvallat ilmoitti pitävänsä Venäjää syypäänä iskuun ja esitti painokkaan vaatimuksen Venäjälle.  

– Venäjän pitää estää Syyrian hallituksen ilmavoimien lennot Syyriassa, jos maa haluaa elvyttää toiveet tulitauosta Syyriassa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry turvallisuusneuvoston kokouksessa.  

Kerryn mukaan neuvottelut voidaan aloittaa, kunhan Venäjän johto ottaa vastuun viimeaikaisista ilmaiskuista.   

Uutistoimisto AFP:lle puhuneen yhdysvaltalaisen virkamieslähteen mukaan kaksi venäläistä SU-24 -konetta operoi alueella, jossa avustussaattueeseen osunut isku maanantaina tehtiin.  

0:43

– Paras arviomme on tällä hetkellä, että venäläiset tekivät iskun, nimettömänä uutistoimistolle puhunut lähde sanoo.  

Avustusjärjestö Punaisen Ristin mukaan saattueiskussa kuoli noin 20 siviiliä. YK on keskeyttänyt avustuskuljetukset Syyriassa iskun takia ja aikoo jatkaa niitä vasta kun se voi luottaa siihen, että saattueita ei pommiteta. Jos avustussaattue oli tahallisesti iskun kohteena, on kyseessä YK:n mukaan sotarikos.  

Venäjä syyttää kapinallisia  

Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt, että venäläiset tai Syyrian armeijan koneet olisivat pommittaneet avustussaattuetta. Myös Syyrian armeija on kiistänyt tehneensä ilmaiskun.  

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi turvallisuusneuvostossa, että Syyrian hallitukselta ei tule enää yksipuolisia tulitaukoja. Hän syytti, että kapinalliset käyttävät taukoja hyväksi uudelleen organisoitumiseksi.  

Venäjä haluaisi, että aselevon osalliset syynättäisiin läpi. Nyt vain äärijärjestö Isis ja al-Qaidaan kuuluva ryhmittymä eivät ole mukana mahdollisessa aselevossa.  

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi tänään Venäjän lähettävän maansa lippulaivan lentotukialus Kuznetsovin itäiselle Välimerelle.  

Syyriassa aselepo rikkoutui viikon alussa. Sisällissodassa on kuollut viiden vuoden aikana 300 000 ihmistä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.