Mainos

Yhdysvallat epäilee Iranin tukevan al-Qaidaa

Yhdysvaltojen lähettiläs Zalmay Khalilzad uskoo,että Iranin viranomaiset ovat päästäneet al-Qaidan militantteja livahtamaan rajan yli Afganistanista Iraniin. Afganistanin-erikoislähettiläs varoitti Irania myös puuttumasta Afganistanin sisäisiin asioihin. Hän ei täsmentänyt, kuinka monta al-Qaidan agenttia on päässyt rajan yli.

Afganistanin väliaikainen ulkoministeri Abdullah Abdullah kielsi tietävänsä Khalilzadin väitteistä mitään. Hän kuitenkin koristi Afganistanin hyviä suhteita naapurivaltioihin. Hänen mukaansa Iranin presidentti Mohammad Khatami oli ensimmäinen johtaja, joka onnitteli Hamid Karzaita tämän valinnasta Afganistanin presidentiksi.

Yhdysvallat ja Iran seuraavat tiiviisti toistensa vaikutusta Afganistaniin. Iran oli yksi Taleban-hallinnon kiivaimmista vastustajista ja tuki voimakkaasti Pohjoista liittoa joka Yhdysvaltojen tuella kaatoi Afganistanin fundamentalistihallituksen. Yhdysvaltojen ja Iranin suhteet joutuivat kuitenkin pohjalukemiin aikaisemmin tänä vuonna, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush syytti Iranin olevan osa "pahuuden akselia".

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.