WSJ: Uuteen-Seelantiin matkalla olleen matkustajakoneen sadan metrin äkkipudotus johtuikin työntekijän kömpelyydestä?

Chileläisen lentoyhtiön Latamin koneen äkillisen notkahduksen takana oli luultavasti henkilökunnan jäsenen inhimillinen virhe, kertoo Wall Street Journal lähteidensä perusteella.

Latamin Boeing 787 Dreamliner -kone oli matkalla Sydneystä Australiasta Aucklandiin Uuteen-Seelantiin maanantaina, kun se putosi yhtäkkiä noin sata metriä. Pudotuksen tapahtuessa turvavyövalo ei palanut, joten useat koneessa olleista kimposivat jyrkän pudotuksen aikana kattoon ja sen jälkeen takaisin alas.

Kaikkiaan 50 ihmistä loukkaantui, ja 13 joutui Aucklandissa sairaalaan. Ainakin yksi loukkaantuneista sai vakavat vammat.

Aluksi koneen matkustajat luulivat, että pudotus oli johtunut yllättävästä turbulenssista. Latam ilmoitti, että sen Aucklandin-lennolla oli aiheutunut "voimakas liike teknisen tapahtuman seurauksena".

Perjantaina lentokonevalmistaja Boeing antoi lentoyhtiöille tiedotteen 787-koneestaan ja kehotti varotoimena tarkistamaan tietyt ohjaamon vivut.

Wall Street Journalin lähteiden mukaan koneen äkkipudotus johtuikin matkustamohenkilökunnan jäsenen kömpelyydestä.

Lehden mukaan henkilökunnan jäsen oli osunut vahingossa lentäjän penkissä olevaan vipuun tarjoillessaan aterioita ohjaamossa. Tämä oli saanut moottoroidun penkin siirtymään eteenpäin ja työntänyt lentäjän ohjaamon säätimiä päin, minkä seurauksena lentokoneen nokka painui äkillisesti alaspäin.

Wall Street Journalin mukaan kyseinen vipu on yleensä peitetty eikä sitä ole tarkoitus käyttää silloin, kun lentäjä on istuimellaan.

Latam ja Boeing kieltäytyivät kommentoimasta uutistoimisto AFP:lle Wall Street Journalin tietoja.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto kertoi kutsuneensa kokoon turvallisuusasiantuntijansa, jotka tutkivat tapausta ja muun muassa ohjaamon istuimien vivuista annettuja ohjeita.

Lue myös:

    Uusimmat