Trump selätti vastustajansa – Nikki Haley luopuu presidenttikilvasta

USA:n supertiistain tulokset selvisivät – miten jatkuu kilpajuoksu Valkoisen talon herruudesta? 5:58
Video: USA:n supertiistain tulokset selvisivät – miten jatkuu kilpajuoksu Valkoisen talon herruudesta?

Yhdysvalloissa entinen YK-suurlähettiläs Nikki Haley on virallisesti ilmoittanut luopuvansa republikaanien presidenttiehdokkuuden tavoittelemisesta.

Nikki Haley ei asettunut suoraan tukemaan Donald Trumpia, mutta kehotti tätä työskentelemään saadakseen taakseen Haleyn maltillisempina pidettyjä sekä riippumattomia tukijoita.

– Nyt on Donald Trumpin tehtävä ansaita puolueessamme ja sen ulkopuolella niiden äänet, jotka eivät häntä tukeneet. Toivon, että hän tekee niin, Haley sanoi televisioidussa puheessaan Charlestonissa, Etelä-Carolinassa, jonka kuvernöörinä hän on toiminut.

Haleyn vetäytyminen oli odotettu, ja hänen aikeistaan ilmoittaa asiasta kertoi jo aiemmin Wall Street Journal -lehti omiin lähteisiinsä viitaten.

Vaikka Haley voitti eilisen supertiistain esivaaleissa Vermontin osavaltiossa, hän hävisi kaikissa muissa osavaltioissa Trumpille.

Haley oli ensimmäinen merkittävä ehdokas, joka haastoi Trumpin. Hän oli niin ikään ainoa keskeisistä ehdokkaista, joka oli supertiistaihin tultaessa vielä mukana kisassa.

Haleyn kampanja oli toistuvasti verrannut häntä Britannian entiseen pääministeriin, Rautarouvana tunnettuun Margaret Thatcheriin, jonka Haley on maininnut esikuvakseen.

Kisa Haleyn tukijoista alkoi

Haleyn ilmoituksen jälkeen molemmat lähes varmat ehdokkaat, sekä Trump että istuva presidentti Joe Biden, riensivät vetoamaan Haleyn tukijoihin heidän ääniensä saamiseksi.

Biden lupasi, että Haleyn tukijoille on paikka hänenkin kampanjassaan. Trump puolestaan kutsui heti Haleyn äänestäjät "liittymään kansakuntamme historian suurimpaan liikkeeseen".

Trump juhlisti jo tiistaina puheessaan ylivoimaista voittoaan republikaanien esivaalimittelöissä ja kuvaili illan olleen uskomaton.

Kartanossaan Floridassa hän kommentoi tuttuun tapaansa kaikkea ylitsevuotavaiseen tyyliin ja julisti voiton olleen iso sekä poikkeuksellisen selvä.

CNN:n mukaan Trump myös kritisoi Bidenia puheessaan.

– Voitamme nämä vaalit, koska meillä ei ole vaihtoehtoja, hän sanoi.

CNN kertoi Trumpin kuvailleen konservatiivisessa radio-ohjelmassa Mark Levin Show'ssa Nikki Haleyn olevan katkera ja vihainen.

– Hänestä on tullut todella vihainen, ja mielestäni hän ei vain pääse mihinkään, Trump sanoi.

Toiko supertiistai yllätyksiä Yhdysvaltain vaalitaisteluun? 10:19
Supertiistain lopputuloksia käytiin läpi tuoreeltaan Huomenta Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat