Mainos

WP: Hillary Clintonin kampanja rahoitti Trumpin Venäjä-kohun aloittanutta muistiota

Demokraattien presidenttiehdokkaana olleen Hillary Clintonin kampanja ja demokraattien kansallinen komitea auttoivat rahoittamaan tutkimusta, joka johti kuuluisan Venäjä-asiakirjan luomiseen, kertovat asiaa lähellä olevat lähteet Washington Postille.

Muistio sisälsi muun muassa syytöksiä presidentiksi valitun Donald Trumpin kampanjan yhteyksistä Venäjään.

Lehden lähteiden mukaan Fusion GPS -nimisen yrityksen tekemää tutkimusta piti käynnissä asianajaja Marc E. Elias. Elias edustaa sekä Clintonin kampanjaa että demokraattien kansallista komiteaa. Lehden mukaan Fusion GPS palkkasi entisen brittiagentin Christopher Steelen luomaan tutkimusmateriaalista asiakirjan.

Lähteet: Asiakirja annettiin Clintonin kampanjalle ja komitealle

Ennen Clintonin kampanjaa ja komiteaa Fusion GPS:n tutkimusta rahoitti Trumpia vastustava republikaanitaho. Tuntematon republikaanitaho lopetti tutkimuksen tukemisen kuitenkin siinä vaiheessa, kun Trumpin ehdokkuus alkoi varmistua.

Yritys jatkoi tutkimuksen tekemistä Clintonin kampanjan ja demokraattien kansallisen komitean rahoittamana, lehti kertoo.

Lehden mukaan Clintonin kampanja ja demokraattien kansallinen komitea jatkoivat tutkimuksen rahoitusta Eliasin lakifirman kautta aina lokakuun 2016 loppuun asti. Yhdysvaltain vaalit käytiin pian rahoituksen päättymisen jälkeen, 8. marraskuuta.

Lisäksi lähteet kertovat lehdelle, että Fusion GPS antoi Steelen luoman asiakirjan asianajaja Eliasille. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, missä määrin Elias jakoi tietoja kampanjan ja komitean kanssa. Lisäksi on epäselvää, kuka tai ketkä kampanjassa ja komiteassa mahdollisesti olivat tietoisia Fusion GPS:n ja Steelen roolista tutkinnassa.

Lehden mukaan sekä asianajaja Elias että Fusion GPS ovat kieltäytyneet kommentoimasta lehden tietoja. Clintonin kampanja ja demokraattien kansallinen komitea eivät ainakaan toistaiseksi ole kommentoineet lehden tietoja.

Uutissivusto julkaisi asiakirjan tammikuussa

Tiedustelupalvelu MI6:n ex-agentti Steelen luoma asiakirja on ollut tärkeä osa Venäjä-tutkintaa, jossa on yritetty selvittää Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä. BuzzFeed-uutissivusto julkaisi tammikuussa Steelen kokoaman 35-sivuisen asiakirjan. Asiakirjassa muun muassa tuotiin esiin Trumpin neuvonantajien tehneen salaisesti yhteistyötä Venäjän kanssa.

Fusion GPS on sanonut, ettei se vuotanut asiakirjaa uutissivustolle. The Wall Street Journal kertoi tammikuussa, että Steele itse vuosi tiedot medialle.

Osa kongressin republikaaneista on jo pitkään yrittänyt pakottaa Fusion GPS:n paljastamaan toimijat asiakirjan takana. Yritys on kuitenkin vedonnut salassapitovelvollisuuteen ja perustuslakiin ollessaan vastaamatta aiheesta esitettyihin kysymyksiin. Muun muassa Yhdysvaltojen edustajainhuoneen tiedustelukomitea on halunnut esittää yritykselle kysymyksiä asiakirjasta. Tiedustelukomitea on myös havitellut yrityksen tilitietoja.

Myös Trump on vaatinut asiakirjan rahoittajan paljastamista. Viime viikolla julkaisemassa tviitissään Trump antoi ymmärtää epäilevänsä muun muassa liittovaltion poliisi FBI:tä asiakirjan maksajaksi. Trump on pitänyt asiakirjan sisältöä valheellisena.

  

0:40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.