Wolt-lähetit ovat yrittäjiä, sanoo hallinto-oikeus

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan ruokalähettiyhtiön alustalla toimivat lähetit eivät ole työntekijöitä, vaan itsenäisiä yrittäjiä. 

Hallinto-oikeus on ottanut kantaa kiistassa, joka koskee ruokalähettiyhtiö Woltin alustalla toimivien lähettien työoikeudellista asemaa. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan Woltin lähetit eivät ole työntekijöitä, vaan itsenäisiä yrittäjiä.

Wolt kertoi asiasta keskiviikkona tiedotteella.

Päätöstä perusteellaan sillä, että Wolt ei tosiasiallisesti käytä lähetteihin työnjohto- ja valvontaoikeutta. Lisäksi hallinto-oikeus katsoo, että Woltin liiketoimintamalli takaa läheteille laajan toimintavapauden.

"Enemmistö läheteistä haluaa olla yrittäjiä"

Woltille oikeuden päätös on merkittävä voitto. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) katsoi vuonna 2021, että lähetteihin tulisi soveltaa työaikalakia. Yhtiön mukaan päätös tuo selkeyttä sekä lähettien että itse alustan tilanteeseen.

– Ennen kaikkea päätös on merkityksellinen siksi, että enemmistö läheteistä haluaa itse olla yrittäjiä tämän tuoman vapauden takia. Woltin tarjoama työ on erilaista kuin perinteinen työsuhteinen työ, ja olemme iloisia siitä että hallinto-oikeus tunnisti nämä erot päätöstä tehdessään, sanoo Woltin Suomen maajohtaja Joel Järvinen yhtiön tiedotteessa.

 

Lue myös:

    Uusimmat