Mainos

WinCapita-sijoittaja esiin omilla kasvoillaan

Helsinkiläinen Mikko Kainiemi, 54, lähti mukaan WinCapitaan (entinen WinClub) viime keväänä.

- Kaveri oli liittynyt klubiin ja esitteli toimintaa minulle. Vakuutuin huimista tuotoista ja kahden kuukauden harkinnan jälkeen tein sijoituspäätöksen.

Kainiemi myöntää, että ei nähnyt tuottoja kaverin omalla pankkitilillä, vaan ainoastaan WinCapitan nettipalvelussa. Nettisivustoa hän piti uskottavana.

- Se varmaan johtui siitä, että en ymmärtänyt tuolloin mitään valuuttakaupasta.

Kainiemi uskoo, että hänen oma sponsorinsa suositteli toimintaa hänelle vilpittömällä mielellä. Hänen mukaansa kaveri puolestaan luotti omaan sponsoriinsa 100-prosenttisesti.

Uutisointi ei horjuttanut uskoa klubiin

Ensin Kainiemi sijoitti klubiin 20 000 euroa. Rahat hän toimitti oman sponsorinsa sponsorille käteisenä, minkä jälkeen hänelle avattiin asiakastili WinCapitassa. Viime vuoden loppupuolella Kainiemi teki vielä 12 000 lisäsijoituksen, vaikka jo tuolloin mediassa oli kerrottu, että viranomaiset epäilevät klubia pyramidirakenteesta.

- Tietenkin se hieman epäilytti, mutta jäsenistössä uutisoinnille lähinnä naurettiin. Ajateltiin, että siellä se toimittajatyttönen vain selailee nettikeskusteluja ja ottaa tietonsa niistä.

Todellinen epävarmuus iski maaliskuun alussa, kun klubin nettisivut hävisivät kuin tuhka tuuleen.

- Harmitti hirveästi. Mietin, että tässäkö tämä nyt oli, Kainiemi muistelee.

Hän yritti saada tietoa tilanteesta omalta sponsoriltaan, joka oli yhtä epätietoinen tapahtumista. Jäsenten kesken on välitetty viestejä, joiden mukaan palvelu olisi poissa käytöstä WinCapitan oman sisäisen tutkinnan takia. Muitakin selityksiä esitettiin. Kainiemi seurasi tilannetta joitain viikkoja, kunnes teki rikosilmoituksen.

"Olin tyhmä ja ahne"

Kainiemi ei ole kovin toiveikas sen suhteen, että saisi rahansa takaisin. Hänen mukaansa päätekijöillä saattaa olla liian suuri etumatka viranomaisiin nähden. Omaa osallistumistaan salamyhkäiseen klubiin Kainiemi selittää yksinkertaisella tavalla.

- Olin tyhmä ja ahne. Nyt tulen julkisuuteen, jotta muut eivät toimisi samalla tavalla.

Hän on poikkeuksellinen rohkea WinCapita-jäsen. Lukuisat muut henkilöt ovat puhuneet toimitukselle vain sillä ehdolla, että heidän henkilöllisyytensä peitetään. Myös WinCapitan säännöissä tietojen välittäminen ulkopuolisille oli ehdottomasti kielletty.

- Silloin sitä perusteltiin muun muassa niin, että asioita vääristellään mediassa. Näin jälkikäteen ajatellen sääntö on aika ymmärrettävä, Kainiemi hymähtää.

Thaimaassa eletään leveästi

Kainiemi kertoo tutustuneensa myös Thaimaassa elävään klubilaisten joukkoon. Hänen mukaansa ainakin pari hänen tietämäänsä henkilöä on ollut mukana toiminnassa pitkään.

- Siellä ostellaan uusia asuntoja ja maastureita. Välillä pelataan golfia ja matkustellaan muualla maailmassa.

Kainiemi myöntää naurahtaen, että hänkin olisi suunnannut Thaimaahan, jos haaveet suurista tuotoista olisivat toteutuneet.

Vasta jäävuoren huippu nähty?

Kainiemi ei ole yllättynyt siitä, että poliisi arvioi klubin jäsenmääräksi 10 000.

- En yhtään epäile lukua. Kun kuulee, miten mielettömiä summia jotkut henkilöt ovat nostaneet klubista, totta kai se saa muut kateellisiksi ja liittymään klubiin.

MTV:n uutisten tietojen mukaan klubin toimintaa paremmin tuntevien jäsenten keskuudessa puhutaan, että WinCapitan taloudellinen mittakaava on vielä paljastumatta suurelle yleisölle. Joidenkin johtohenkilöiden kerrotaan nostaneen klubista jopa satojatuhansia euroja kuukaudessa.

Myös poliisin aiempi arvio sijoitusten kokonaissummasta on jo mennyt uusiksi. Savon Sanomien haastattelussa tutkinnanjohtaja Seppo Rautava myöntää, että summa on varmuudella huomattavasti enemmän. Satojatuhansia euroja menettäneitä sijoittajia on useita. Rautavan mukaan jäsenmäärän suhteen arvio on pidetty ennallaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.