Mainos

Wikileaks-vuoto: Zimbabwen johto ansaitsi veritimanteilla

Verkkosivusto Wikileaksin paljastamien dokumenttien mukaan Zimbabwen presidentin Robert Mugaben perheenjäseniä ja läheisiä tukijoita on ansainnut suuria summia niin kutsuttujen veritimanttien kaupalla. Veritimanteiksi kutsutaan timantteja, joiden kaivamiseen liittyy ihmisoikeusrikkomuksia ja joiden kaupalla rahoitetaan sotia ja konflikteja.

Yhdysvaltojen Zimbabwen suurlähetystön marraskuussa 2008 kirjoittaman dokumentin mukaan muiden muassa Mugaben vaimo on ansainnut valtavat voitot timanttikaupalla. Maan keskuspankin kerrotaan rahoittaneen osan pimeästä kaupasta.

Timanttikauppaan osallistunut Zimbabwen eliitti myi jalokiviä eteenpäin ulkomaisille ostajille, erityisesti libanonilaisille. Kukin kauppaa käynyt eliitin edustaja saattoi ansaita kuukaudessa satojatuhansia dollareita.

Myös Zimbabwen asevoimat osallistuivat timanttikauppaan. Yhden dokumentin mukaan armeija käytti ulkomaista valuuttaa rahoittaakseen timanttien kaivostoimintaa, koska maan oma valuutta oli käytännössä arvoton jättimäisen inflaation takia. Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet armeijaa timanttikaivosten lähellä asuvien ihmisten murhista ja pakkosiirroista saadakseen kaivokset tiiviimmin haltuunsa.

Mugabe joutui taipumaan yhteishallitukseen maan opposition kanssa vuonna 2009. Sen jälkeen Zimbabwe on yrittänyt päästä mukaan timanttikauppaa valvovaan Kimberleyn prosessiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.