Mainos

Wikileaks-vuotaja Chelsea Manning pääsee tänään vankilasta – piti tapahtua vasta vuonna 2045

Yhdysvalloissa tietovuotaja Chelsea Manning vapautuu tänään vankilasta.

Manning pidätettiin vuonna 2010, ja vuonna 2013 hänet tuomittiin yhteensä 35 vuoden vankeuteen salaisten asiakirjojen vuotamisesta Wikileaksille. Hänen piti vapautua vasta vuonna 2045.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama kuitenkin ilmoitti tammikuussa juuri ennen kautensa päättymistä, että Manningin tuomiota lievennetään. Ihmisoikeusaktivistit olivat kampanjoineet Manningin vapauttamiseksi.

Transsukupuolinen Manning, 29, on kärsinyt vankeusrangaistustaan ainoastaan miehille tarkoitetussa armeijan laitoksessa Kansasissa. Hän yritti vankeudessa kahdesti itsemurhaa.

– Olen ikuisesti kiitollinen ihmisille, jotka pitivät minut elossa, presidentti Obamalle, asianajajilleni ja lukemattomille tukijoille. Vapaus oli jotain mistä haaveilin, mutta jota en antanut itseni täysin kuvitella, Manning sanoi viime viikolla antamassaan lausunnossa.

– Ensi kertaa näen tulevaisuuteni Chelseana. Pystyn kuvittelemaan, että selviän ja elän ihmisenä joka olen, ja voin vihdoin olla ulkomaailmassa.

Manning liittyi armeijaan vuonna 2007 ja palveli Irakissa tiedusteluanalyytikkona. Työnsä takia hänellä oli pääsy armeijan tietoverkkoon.

Manning otettiin kiinni vuoden 2010 toukokuussa sen jälkeen, kun hän oli vuotanut Yhdysvaltain armeijan asiakirjoja, kuten kohuvideon Yhdysvaltojen tekemästä helikopteri-iskusta Bagdadissa.

Manning myönsi vuotaneensa asiakirjat Wikileaksille. Hän on sanonut asiakirjojen vuotamisen motiiviksi totuuden paljastamisen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.