WHO: AstraZenecan koronarokotteen käytön lopettamiseen ei syytä

Suomi jatkaa Astra Zenecalla rokottamista – Tanskan keskeytyspäätös ei vaikuta 1:31
Suomi jatkaa Astra Zenecalla rokottamista – Tanskan keskeytyspäätös ei vaikuta

AstraZenecan koronarokotteen käytön lopettamiseen ei ole mitään syytä, ilmoittaa YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO. Useat maat ovat kertoneet keskeyttävänsä AstraZenecan rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin vuoksi.

–  Astra Zenecan rokotteen käyttöä tulisi jatkaa. Ei ole sellaista tietoa, ettei sitä tulisi käyttää, sanoi WHO:n edustaja Margaret Harris.

–  Olemme tutustuneet kuolemantapauksia koskeviin tietoihin. Tähän mennessä rokotteen aiheuttamista kuolemista ei ole todisteita. Astra Zeneca on erinomainen rokote, niin kuin ovat muutkin käytössä olevat rokotteet, Harris jatkoi.

Tuoreimpina maina Astra Zenecan käytön keskeyttämisestä ilmoittivat perjantaina Bulgaria ja Thaimaa.

Torstaina Tanska, Norja, Islanti, Italia ja Romania keskeyttivät toistaiseksi rokotukset Astra Zenecalla kokonaan tai lopettivat nykyisen rokote-erän käytön veritulppariskin vuoksi. Jo aikaisemmin useat maat olivat toimineet samoin.

Toisaalta muun muassa Britannia, Australia, Meksiko ja Filippiinit ovat kertoneet jatkavansa Astra Zenecan rokotteen käyttöä.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on sekin linjannut, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu.

Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Suomessa toistaiseksi kuten tähänkin asti.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 14.11.

Lue myös:

    Uusimmat