Vuosi sitten Tallinnassa kadonneen Arin kohtalo yhä täysi mysteeri – "Ei ole enää mitään langanpäätä, mistä voisi ottaa kiinni"

Tallinnassa kadonneen Ari Saarilammin epäillään hukkuneen 0:50

Ari Saarilammin ystävä Tero Niskanen ei usko, että katoamiseen liittyy rikosta.

Porilaisen Ari Saarilammin katoamisesta tulee kohta kuluneeksi vuosi, sillä viimeinen havainto ammattiyhdistysmatkalla Tallinnassa olleesta Saarilammista tehtiin 24. marraskuuta 2017.

Iltaa Saarilammi oli viettänyt satama-alueella sijaitsevassa Kochi Aidad -ravintolassa. Hän lähti ravintolasta yksin kello 22.28.

Valvontakamerakuvat kertovat, että Saarilammi käveli kohti Lootsi 11- ja Lootsi 13/3 -rakennuksia ja jatkoi tämän jälkeen laiturin suuntaan. Tässä kohdin Saarilammi siirtyi valvontakameroiden tavoittamattomiin.

Hänen matkapuhelimensa mykistyi muutamaa tuntia myöhemmin.

Laajat etsinnät 

Katoamisen jälkeen Saarilammia on etsitty useaan otteeseen, apuna etsinnöissä on ollut muun muassa vedenalaisiin etsintöihin erikoistunut Reino Savukoski.

Mittavista etsinnöistä huolimatta Saarilammia ei ole löydetty. Viimeisimmät etsinnät järjestettiin toukokuussa, ja on epätodennäköistä, että niitä enää järjestettäisiin.

Ystävä Tero Niskasen mukaan viimeinen konkreettinen työ Arin löytymiseksi tehtiin toukokuussa.

– Odotimme toukokuuhun asti, jos lämpimät vedet olisivat nostaneet mahdollisesti satama-altaan pohjalla olevan ruumiin veden pintaan. Olimme myös siinä toivossa, kun pienveneilijät pöllyttävät vettä, niin tällainen ilmiö saattaisi tapahtua, mutta niin ei käynyt, Niskanen kertoo MTV Uutisille.

Ei palannut koskaan hotelliinsa

Se tiedetään, että Saarilammi ei ainakaan palannut samaa tietä. Viron poliisin mukaan hän ei myöskään voinut kävellä mihinkään toiseenkaan suuntaan ilman, että olisi tallentunut kameroihin. Saarilammin oli ollut määrä palata takaisin majapaikkaansa Hotelli Euroopaan.

Poliisi pitää todennäköisenä, että Saarilammi putosi satama-alueella olevaan Amiraliteetin altaaseen.

Niskasen mukaan hänen ystävänsä kohtalo on "isomman kädessä", uusia etsintöjä ei ole enää tarkoitus järjestää.

– Ei ole enää mitään langanpäätä, mistä voisi ottaa kiinni. Hän löytyy, jos on löytyäkseen. Mitä enemmän aikaa kuluu, painuu vaaka väistämättä siihen suuntaan, ettei Aria välttämättä löydy koskaan.

Ystävä ei usko rikokseen 

Niskanen ei kuitenkaan usko, että Saarilammi olisi joutunut rikoksen uhriksi.

– Henkilökohtaisesti uskon ihmisten hyvyyteen, en ole vielä löytänyt mitään sellaista syytä, että hän olisi joutunut väkivallan, ryöstön tai muun ei-laillisen toiminnan kohteeksi. Lähtötilanne oli kuitenkin, että silloin oli pimeää, hän oli alkoholin vaikutuksen alaisena, oli uimataidoton ja kulki rannassa.

Niskanen arvelee, että jos Saarilammi olisi ollut kotinurkillaan Porissa vastaavaa ei olisi tapahtunut.

– Ei tuollaiseen tilanteeseen pystynyt varautumaan millään tavalla. Ihmiskohtaloita tulee ja menee.  

Lue myös:

    Uusimmat