Mainos

Vuosi ilman öljyä koetteli perhettä

Katastrofin aineksia -elokuvasta

Tänään tulee ensi-iltaan dokumentti "Katastrofin aineksia". Sen on ohjannut John Webster ja mies myös perheineen esiintyy elokuvassa. Siinä näytetään, mitä tapahtuu kun tavallinen keskiluokkainen perhe päättää olla vuoden ilman öljyä. Tärkein osa öljydietissä oli luopuminen muovista, kertoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Webster.

- Vaikeinta oli kaikesta selvän ottaminen: mistä päästöt tulevat, missä on öljyä, mikä kävisi korvikkeeksi. Vaimolle varmasti vaikeinta oli, että hän on naimisissa miehen kanssa, jolla on paljon periaatteellisia ajatuksia, enemmän kuin käytännön...

Webster aloitti elokuvan tekemisen 2005 keväällä.

- Halusin tehdä elokuvan ilmastonmuutoksesta, jossa on tietenkin sanomaa, mutta jossa ihmiset saisivat myös nauraa.

Webster kertoo, ettei perheen mukaan ottaminen ollut ihan helppo ratkaisu.

- Tämä on elokuva inhimillisistä käyttäytymismalleista. Otetaan esimerkiksi psykologinen kieltäminen. Ajatellaan, että ilmastonmuutos on niin hirveä asia, että se pitää kieltää, koska muuten se pilaa arkielämän. Kieltäminen estää meitä muuttumasta.

Webster sanoo elokuvan tekemisen jälkeen vielä enemmän vakuuttuneensa siitä, että yksi ihminen ja yksi perhe voi tehdä hyvinkin paljon ilmastonmuutoksen eteen.

- Mutta eihän ilmastonmuutoksen hillitseminen ole kokonaan kuluttajan harteilla. Tämä on kolmiodraama: kuluttaja, teollisuus ja päättäjät. Päättäjien tulisi antaa porkkanoita sekä teollisuudelle että kuluttajille. Tällä hetkellä on halvempaa saastuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.