"Vuosi 753 ennen ajanlaskun alkua" – Barbaarit ja legioonalaiset taistelivat Roomassa keskellä kirkasta päivää

Roomalla syntymäpäiväjuhla: Barbaarit ottivat mittaa legioonalaisista 0:39
Vuosi 753 ennen ajanlaskun alkua, oletko se sinä? Rooman syntymäpäivää juhlittiin gladiaattoritaistelunäytöksellä.

Roomassa on juhlistettu kaupungin syntymäpäivää sen merkittävää historiaan kunnioittavin juhlamenoin.

Vuosia ikuiselle kaupungille on legendan mukaan kertynyt jo 2776. Tarinan mukaan suden kasvattamat veljekset Romulus ja Remus perustivat Rooman Palatium-kukkulalle 21. huhtikuuta vuonna 753 ennen ajanlaskun alkua.

Perjantaina ollutta merkkipäivää on tänä vuonna juhlistettu yhteensä neljän päivän ajan erilaisilla esityksillä, joissa antiikin asuihin pukeutuneet historian elävöittäjät herättävät henkiin menneisyyden tapahtumia.

Juhlinta huipentui sunnuntaina suureen kulkueeseen. Tapahtuman aluksi Vestan neitsyet sytyttivät pyhän tulen, minkä jälkeen yli 2000 historiallisiin asuihin pukeutunutta ihmistä marssi muinaiselta Circus Maximus -laukkaradalta Colosseumin amfiteatterille.

Hissi ja jääkaappi jo 2000 vuotta sitten

Esitysten järjestämisestä ei kuitenkaan vastaa Rooman kaupunki, vaan vapaaehtoisten muodostama yhdistys nimeltä Gruppo Storico Romano. Se järjestää ympäri vuoden erilaisia tapahtumia, joiden tarkoituksena on edistää antiikin Rooman tuntemusta. Jokaisen esityksen taustalla on paljon tutkimusta antiikin Rooman tavoista, vaatteista ja tapahtumista. Kaikki asut tehdään käsityönä, aidoista materiaaleista.

Gruppo Storico Romanon jäsenen Claudio Spazianin mukaan Rooma on ajankohtainen myös vuonna 2023.

– Antiikin Rooma on kaiken pohjalla. Tänä päivänä meillä on hissi, mutta roomalaisilla oli hissi jo 2 000 vuotta sitten. Meillä on jääkaappi, mutta roomalaisilla oli omanlaisena jääkaappi 2 000 vuotta sitten. Asiat mitä näemme tänään, ovat teknisesti edistyneempiä, mutta ne ovat kaikki asioita, jotka olivat jo olemassa, Spaziani kertoi.

Circus Maximus -laukkaradalla juhlallisuudet huipentuivat gladiaattoritaisteluiden ja tanssiesitysten jälkeen suureen lopputaisteluun, jossa 150 barbaaria ja legioonalaissotilasta kohtasi toisensa. Voittajaksi selviytyi Rooma.

Katso artikkelin videoilta hämmentävä gladiaattorinäytös Roomasta.

Roomassa palattiin antiikin aikaan: Näin ottivat yhteen barbaarit ja legioonalaiset 2:41

Juttua täydennetty 25.4. kello 12.04.


Lue myös:

    Uusimmat