Vuokranantajien tuska: Nuoret eivät osaa hoitaa kotejaan

Monella nuorella ei ole käsitystä siitä, miten kotia hoidetaan.

Tätä mieltä ovat sekä Suomen vuokranantajat että Martat. Syy löytyy usein kasvatuksesta.

– Useimmiten se paljastuu silloin, kun vuokrasuhde on päättymässä, tehdään tarkastuskäynti asuntoon ja mietitään, voidaanko vuokravakuutta palauttaa, sanoo Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Nuoret eivät välttämättä ole tietoisia siitä, ettei asunnon huolellinen hoitaminen ole asia, jonka voi laiminlyödä. Jo lakikin sanoo, että huoneistosta on pidettävä huolta.

– Ikävimmällä tavallahan se paljastuu silloin, kun kesken vuokrasuhteen tapahtuu joku vesivahinko, kun ei ole pidetty huolta siitä asunnosta esimerkiksi putsaamalla lattiakaivoa, Koro-Kanerva sanoo.

Asunnon kunnosta pitää keskustella säännöllisesti

Koro-Kanerva ei kuitenkaan syytä yksin nuoria tietämättömyydestä. Monella voi olla se tilanne, ettei ole tottunut lapsuudenkodissakaan tekemään tavallisia huolto- ja siivoustoimenpiteitä.

Koro-Kanervan mielestä paras ratkaisu olisi, jos vuokranantaja näyttäisi aina uudelle asukkaalle ihan kädestä pitäen, että esimerkiksi keittiön allaskaapin putket on välillä hyvä tarkistaa mahdollisten vuotojen varalta.

Monilta ongelmilta voitaisiin välttyä myös, jos vuokralainen ja vuokranantaja kävisivät säännöllistä keskustelua asunnon kunnosta jo vuokrasuhteen aikana.

– Ettei vaan jätä oman onnensa nojaan sitä vuokralaista. Ei pidä olettaa, että kaikki hoituu.

Kulttuuri on muuttunut

Myös Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio on huomannut muutoksen kulttuurissa. Vanhemmat eivät enää opeta lapsille perinteisiä kodinhoitoon liittyviä asioita kuten edellinen sukupolvi. Yhdessä tekeminen on vähentynyt.

– Ajatellaan, että on tärkeämpää, että lapsilla on sosiaalisia suhteita ja hyviä harrastuksia. Yhtä tärkeä taito on vaikkapa maton pesu, joka on kesällä ihan hauskaakin jopa, Kuuteri-Kallio sanoo.

Joissain perheissä siivous voi olla kokonaan ulkoistettu, mikä onkin hyvä vaihtoehto silloin, kun vanhemmat ovat kiireisiä.

Kuuteri-Kallion mielestä monet siivouksen ulkoistaneista perheistä eivät kuitenkaan huomioi sitä, ettei nuorella välttämättä ole mahdollisuutta tilata samaan tapaan siivoojaa kotiinsa sitten, kun hän muuttaa ensimmäiseen omaan kotiinsa.

– Kun kodin ylläpito ulkoistetaan, sillä on aika paljon vaikutusta siihen, mitä nuoret oppivat kotona, Kuuteri-Kallio muistuttaa.

Oma perhe muuttaa käsityksiä

Toisaalta on ymmärrettävää, etteivät siivous ja kodinhoito ole ensimmäisinä mielessä opiskeluaikana, jolloin koti voi toimia lähinnä tankkaus- ja nukkumapaikkana.

Kuuteri-Kallion mukaan "herätys" voi tapahtua myöhemminkin.

Vaikka vanhemmat hoitaisivat kotiaan säännöllisesti ja huolellisesti, se alkaa yllättäen kiinnostaa nuorta vasta siinä vaiheessa, kun on oma perhe. Sitten vasta aletaan seurata sitä, mitä ne vanhemmat oikein tekevät.

– Toivoisin, että nuoret pysyvät rohkeina ja kysyvät. Ja että vanhemmat eivät mollaa, että miksi se kysyy noin yksinkertaista asiaa. Se voi olla meidän vanhempien vika, että emme ole osanneet siirtää sitä tietoa, Kuuteri-Kallio huomauttaa.

Marttojen vinkit ensimmäiseen omaan kotiin muuttavalle

- Hanki hyvät siivousvälineet. Jos vanhemmat haluavat avustaa joissain hankinnoissa, tämä on hyvä kohde siihen.

- Huolehdi siitä, että kaikilla tavaroilla on oma paikkansa. Näin kaaos ei pääse kasaantumaan.

- Muista, että kukaan ei kävele perässä ja kerää esimerkiksi likapyykkejä lattioilta. Vastuu on nyt itsellä, mutta vanhan sanonnan mukaisesti "kysyvä ei tieltä eksy".

Lue myös:

    Uusimmat