Vuokra-asuntoa haetaan tulevaisuudessa kuin työpaikkaa - auttaako kuvallinen cv ?

Vuokra-asuntoihin on valtavat jonot. Asuntonäytöt vetävät kymmeniä kandidaatteja, joista osa alkaa olla jo epätoivoisia ja väsyneitä jatkuvaan asunnonetsimiseen. Nyt rohkeimmat yrittävät saada vuokra-asuntoa kuvallisella netti-ilmoituksella - jos vaikka joku huomaisi, että olen siisti, normaali, varakas ...mitä ikinä pidetäänkään vuokranantajalle mieleisenä ominaisuutena.

Tulevaisuudessa asuntonäytöillä saattaa olla hiljaisempaa - mutta ei suinkaan paranevan asuntotilanteen vuoksi vaan uusien ilmoitustapojen.

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva uskoo, että tulevina vuosikymmeninä vuokranantajien keski-ikä laskee huomattavasti. Näin myös asunnon hakeminen saa modernimpia muotoja.

– Netti on uudelle vuokranantajapolvelle ihan toisenlainen työkalu. Uskon, että netin kautta sekä vuokranantaja että vuokralainen löytävät toisensa yhä useammin. Jo nyt nettipalvelu esimerkiksi mahdollistaa sen, että hakijoita seulotaan automaattisesti.

Tällä hetkellä tavanomainen vuokranantaja on yli 60-vuotias.

Samaa uskoo Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita. Hän toivoo, että tulevaisuudessa myös vuokranantajat kertoisivat enemmän itsestään, jotta tietojen antaminen ei olisi vain yksipuolista. Hän toivoo myös, että isot massanäytöt väistyvät henkilökohtaisempien näyttöjen tieltä.

Lehti-ilmoitukset eläneet pian aikansa

Vuokranantajien keskuudessa on kahdenlaista suhtautumista yleisiin näyttöihin. Jotkut toivovat isoa joukkoa kiinnostuneita hakijoita paikan päälle, toiset taas haluavat karsia ehdokkaita etukäteen - tai jopa itse ottaa yhteyttä sopivaan hakijaan.

– Jos asunto vetää todella paljon ihmisiä näyttöön, on vuokranantajalla tällöinkin ongelma hakijoiden seulomisessa. Jotkut ajattelevatkin pääsevänsä helpommalla, kun he löytävät yhden hyvän, Koro-Kanerva sanoo.

Netti-ilmoituksessa vuokra-asunnosta kiinnostunut voi kertoa itsestään enemmän kuin esimerkiksi "Halutaan vuokrata"-lehti-ilmoituksella. Tähän suuntaan ollaan menossa entistä vahvemmin - kasvokuvan lisääminen on yksi kokeilu.

– Uskoisin, että soitto lehti-ilmoituksesta löytyneeseen puhelinnumeroon alkaa olla vähän aikansa elänyt ilmiö. Netin valmiiksi seulomat, parhaiten yhteensopivat hakijat ja vuokraajat ovat enemmän se tulevaisuuden suuntaus, Koro-Kanerva sanoo.

Jotkut vuokranantajat haluavat erottaa itsensä vuokraajasta täysin eikä olla missään henkilökohtaisissa väleissä hänen kanssaan.

Hyvä paikka + parveke = korkea hinta ja taistelu

Vuokra-asuntoa havittelevien ajatusmaailmassa on myös tapahtumassa muutoksia. Aikaisemmin varsinkin nuorelle vuokraajalle kelpasi melkein asunto kuin asunto, mutta nyt kohteelta vaaditaan enemmän. Hyvistä asunnoista suorastaan tapellaan.

Hyväkuntoinen, hyvällä paikalla oleva asunto menee kuumille kiville, kun taas huonokuntoinen tai syrjässä sijaitseva kämppä voi odottaa ottajaansa kauankin - asuntopulasta huolimatta.

– Ihmiset ovat tulleet aiempaa laatutietoisemmaksi ja ominaisuuksista ollaan valmiita maksamaan enemmän. Vuokralaiset suostuvat maksamaan esimerkiksi parvekkeesta lisähintaakin, mutta saunasta ei haluta nykyään enää maksaa, Koro-Kanerva sanoo.

Vuokra-asunnon huutokauppa - vuokratason nostaminen kiinnostuneiden mukaan - ei kuitenkaan näytä muodostuvan hyvän tavan mukaiseksi tulevaisuudessakaan.

– Vuokran nostaminen ilmoituksessa olevasta hinnasta ei ole kuitenkaan juridisesti väärin, koska sopimus täsmällisestä vuokratasosta ei ole vielä syntynyt. Ei se kuitenkaan ole hyvän tavan mukaista. Tällaista on tullut meidänkin tietoomme.

Lue myös:

    Uusimmat