Mainos

Vuokranantajat: Nettikuvat eivät ole mörköjä

Vuokra-asunnon hakijoiden personoidut, kasvokuvilla ja tarkoillakin henkilötiedoilla varustetut ilmoitukset ovat herättäneet ihmetystä netissä. Julkisessa selailussa olevia ilmoituksia on verrattu jopa deitti-ilmoituksiin, jossa rohkeilla kuvilla yritetään löytää sitä oikeaa.

Kuvat ovat saaneet myös Vuokralaisten etujärjestön huolestumaan.

– Jos ilmoittaja on 18-vuotias vieraaseen kaupunkiin muuttava opiskelijatyttö, on siinä todella se mahdollisuus, että siellä voi toisessa päässä olla joku sellainen henkilö katselemassa näitä ilmoituksia, joka käyttää tilannetta hyväkseen, Ylen haastattelema Vuokralaisten etujärjestön koulutus- ja järjestöpäällikkö Pia Lohikoski sanoo.

Suomen Vuokranantajat ry ei kuitenkaan näe nettikuvia suorana väylänä vuokralaisen hyväksikäyttöön.

– Ei ne kuvat ehkä sinänsä mitään lisäarvoakaan tuo, mutta vertaisin sellaista ilmoitusta työhakemukseen. Kuvalla hakija voi tuoda esille persoonaansa ja asiallisuutta. Kuva kertoo vuokranantajalle saman kuin työnantajalle - minkä tyyppinen, -näköinen ja -oloinen ihminen asuntoa on hakemassa, sanoo Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

– Kieltäydyn näkemästä sitä mörköä tässä kuva-asiassa. Toki joku voi olla niin epätoivoinen, että laittaa itsestään kaiken julki, mutta kyllä hyvä vuokralainen on edelleen tavallinen ihminen, joka asuu siivosti ja maksaa vuokransa. Kyllä tällainen ihminen asunnon löytää lopulta, vaikka ei kuvaa nettiin laittaisikaan, Koro-Kanerva toteaa.

Ei tietoa väärinkäytöksistä

Esimerkiksi Oikotie.fi-sivustolla vuokra-asunnon hakijat ovat jättäneet itsestään valokuvia ja henkilötietoja kaikkien selailtavissa olevaan palveluun. Yhteyden henkilöihin saa vain kirjautumalla vuokranantajaksi, mutta asunnon tarpeessa olevat henkilöt ovat kaiken kansan nähtävissä.

Oikotiellä ei kuitenkaan uskota palvelun johtavan hyväksikäyttötapauksiin. Ylen mukaan palvelussa tunnistetaan riskit, mutta ilmoituksia väärinkäytöksistä ei ole tullut.

– Mielestäni jos nettiin laittaa tietoja itsestään, pitää tietoturvan olla kunnossa eikä sivusto saisi välttämättä olla kaikkien selailtavissa. Tässä mielessä palvelussa voisi olla kehitettävää, esimerkiksi niin, että tietoja näkyy vasta kirjautumisen jälkeen, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

– Uskoisin, että homma on vielä pilotointivaiheessa ja kehitystyötä jatketaan palautteiden perustella.

Vanhat keinot pätevät edelleen

Koro-Kanerva ymmärtää kuitenkin niitäkin, jotka tarttuvat erilaisiin keinoihin vuokra-asuntoa hakiessaan. Jonot vuokra-asuntoihin ovat varsinkin pääkaupunkiseudulla huimat, joten hakija yrittää erottautua joukosta tavalla jos toisella.

– Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi on liian vähän asuntoja siihen nähden, mitä niiden kysyntä on. Toivoisin, että yksityisiä sijoittajia kannustettaisiin asuntosijoittamiseen ja sitä kautta vuokra-asuntoja saataisiin lisää.

Jos syystä tai toisesta ei halua lähteä kilpailemaan vuokra-asunnoista naamallaan netissä, vanhat keinot vuokra-asunnon löytämiseksi pätevät edelleen.

– Yksityisen vuokranantajan tarjoaman asunnon suhteen täytyy olla nopea ja muutenkin aktiivinen etsintävaiheessa. Vuokranantajan kanssa täytyy myös jutella. Olen itse huomannut, että kandidaatit usein välttelevät kontaktia vuokranantajan tai välittäjän kanssa. Pitää tulla reilusti kertomaan itsestään ja toiveistaan asunnon suhteen, Koro-Kanerva neuvoo.

Hän muistuttaa, että vuokranantaja ei saa kysellä hakijalta yksityiskohtaisia kysymyksiä. Luottotiedot sekä työ- ja opiskelupaikka tarkistetaan, mutta hakijan kannattaa taustoittaa itseään tarpeen mukaan.

Kauhutarinat vuokranantajista paisuvat

Yksi kuvien myötä herännyt pelko on se, että vuokranantaja valitsee vuokralaiseksi kauniin, nuoren tytön, joka joutuu torjumaan vuokraisännän lähentely-yritykset.

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja myöntää, että vuokranantajien joukkoon mahtuu kaikenlaista väkeä - myös sellaista, joka käyttäytyy epäasiallisesti tai vuokralaista ahdistavalla tavalla.

– Tiedän, että tällaiset tarinat tuppaavat leviämään ja paisumaan mediassa ja huhupuheissa. Yksi perinteinen on se, että vuokranantaja on tullut omilla avaimillaan asuntoon kysymättä lupaa. Vuokranantaja syyllistyy tällöin kotirauhan rikkomiseen, eli kyseessä on rikos.

– Ahdistelun ohella kyse voi olla kuitenkin myös ajattelemattomuudesta ja ammattitaidottomuudesta, sillä vuokranantaja saattaa oikeasti luulla olevansa oikeutettu tähän - onhan hän asunnon omistaja, joten hän voi mielestään tarkistaa vuotavan putken.

Koro-Kanerva myöntää, että tällaisia kiistakysymyksiä käsitellään aika ajoin, mutta kuitenkin todella harvoin.

Mitä tehdä, jos ehdotellaan sopimattomia?

Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että välillä he kuulevat vuokranantajista, jotka käyttäytyvät epäasiallisesti.

– On esimerkiksi kysytty, minkälaisia tapoja vuokranmaksussa voitaisiin käyttää. Jo kysymys on asiaton ja jokainen tällainen tapaus on liikaa. Jos vuokranantaja kuulostaa näyttöä sovittaessa erikoiselta, ei näyttöön kannata lähteä ainakaan yksin. Myös silloin täytyy herätyskellojen soida, jos vuokratarjous kuulostaa liian hyvältä.

Jos mitään puhetta pahempaa ei ehdi tapahtua, on keinot vuokranantajan ilmiantamiseksi rajalliset. Järjestöt eivät saa kerätä "mustia listoja" vain puheiden perusteella, mutta pelkät ehdotukset eivät myöskään täytä rikoksen merkkejä, Viita sanoo.

– Sosiaalista mediaa kannattaa käyttää, jos kohtaa asiattoman vuokranantajan. Ehdottelun kohteeksi joutunut voi jäädä yksin. Emme toki pidä yksityisiä vuokranantajia huonoina, mutta joukossa on yksittäisiä törkyturpia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.