Vuoden urheilijaksi valittu suomalaistähti kommentoi hurjia dopinguutisia – "Olen lukenut kaikki jutut"

Matti Mattsson kommentoi Kiinan uinnin dopinguutisia – "Olen paljon pohtinut koko keissiä" 1:11
Matti Mattsson kommentoi MTV Urheilulle Kiinan uinnin dopingvyyhtiä.

Suomalainen uintitähti Matti Mattsson on pohtinut paljon Kiinan uinnin dopingvyyhtiä. Hän sanoo, että urheilu olisi varsin puhdasta, jos muuallakin testattaisiin kuten Suomessa.

New York Times ja saksalainen ARD paljastivat huhtikuussa 23 kiinalaisuimarin antaneen sydänlääke trimetatsidiinia sisältäneen dopingtestinäytteen vuodenvaihteessa 2020–2021 pidetyissä kisoissa. Kiinalaisviranomaiset väittivät positiivisten testitulosten johtuneen saastuneesta ruoasta, eikä Maailman antidopingtoimisto Wada tuominnut uimareita dopingrikkeistä.

Kun Kiina nimesi viime viikolla uintijoukkueensa Pariisiin, dopingtapauksessa mukana olleista 23 uimarista olympialaisiin valittiin 11. Yhdysvaltain antidopingjärjestö Usada on kertonut epäilevänsä, että kiinalaisten dopingin käyttöä on peitelty.

Viime olympialaisissa Tokiossa 2021 200 metrin rintauinnin pronssia saavuttanut Matti Mattsson ottaa tapaukseen kantaa MTV Urheilun haastattelussa.

– Kyllä minä olen paljon pohtinut koko keissiä ja lukenut kaikki jutut, mitä siitä kerrotaan, Mattsson sanoo.

Vuoden urheilijana Suomessa olympiapronssivuodeltaan palkittu Mattsson on pyrkinyt keskittymään vain omiin tekemisiinsä.

– Itse olen mennyt niin, että muut, keille ne asiat kuuluvat, saavat päättää. 

Silti:

– Kyllä minä sanon, että jos kaikki urheilijat testattaisiin samalla lailla kuin suomalaiset, meillä olisi aika puhdas urheilu.

Mattsson lisää perään, että häntä käytiin testaamassa juuri juhannusviikolla ja myös puolitoista viikkoa sitä ennen.

– Täällä on sen verran kova syyni, mikä on minusta äärettömän hyvä. 

– Pystyy sanomaan, että puhtaasti urheillaan. Se on minun mielestäni tärkeää. Jos kaikkialla maailmassa testattaisiin samalla lailla kuin täällä, homma toimisi.

"Kyllä sieltä lähdetään sijoituksia hakemaan"

Myös MM-pronssin ja EM-hopean 200 metrin rintauinnista urallaan saavuttaneella Mattssonilla on homma toiminut miehen omien sanojen mukaan "älyttömän hyvin". Kolmekymppisen porilaisen kunto on elokuun vaihdetta ja Pariisia kohti mentäessä kohdillaan.

– Talvi oli äärettömän onnistunut. Ollaan pysytty terveenä. Yksi korona oli joulukuussa, mutta siitäkin päästiin aika hyvin yli. 

Mattsson sanoo ylipäänsä nauttivansa suuresti työstään.

– Saa itseään hiukan rääkätä, ja on oppinut ihan älyttömästi itsestään viime vuosienkin aikana, millä lailla sitä kannattaa tehdä ja kehoa kuunnella.

Pariisissa Mattsson lähtee iskemään uinnin kerrallaan.

– Sitten kun finaaliin saakka ollaan tie raivattu, siellä voi käydä ihan mitä vain. Siellä on kahdeksan maailman kovinta jätkää vastakkain. Siellä kun mukana ollaan, lähdetään nauttimaan ja tekemään omaa kisaa ja omaa työtä. Se täytyy muistaa.

– Kenenkään muun puolesta ei voi lähteä kilpailemaan kuin vain itsensä. Uinnissa ei ole minkäänlaista kontaktia mihinkään muuhun urheilijaan. Sinulla on oma rata, eikä siihen kukaan muu tule. Oma pääkoppa on pidettävä, mutta kyllä sieltä lähdetään sijoituksia hakemaan.

Lue myös:

    Uusimmat