Vuoden Suomalainen Elintarvike - Vuoden 2003 Tähtituotteet

Suomalainen Elintarvike -kilpailun parhaimmisto on valittu. Tänä vuonna Vuoden Tähtituote -tittelit veivät vähittäiskauppatuotteiden sarjassa Birkkalan tilan spelttituotteet, Valion Polar 5% -juusto, Turun Kalan Ahti-silakat, Myllyn Paras Pullataikina ja Sinebrychoffin Hyvää Päivää vihreä tee -juoma. Suurkeittiösarjan parhaaksi arvioitiin HK Ruokatalon Kariniemen Kalkkuna -tuotesarja. Tunnustuspalkinto myönnettiin Ingman Foodsin suurkeittiöille tarkoitetulle irtojäätelöpallolle.

Vuoden Suomalainen Elintarvike - Vuoden 2003 Tähtituotteet -kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätykselliset 49 tuotetta tai tuotesarjaa eli yhteensä lähes 150 tuotetta. Loppukilpailun vähittäiskauppasarjassa tuotteita oli mukana 14, suurkeittiösarjassa kolme. Voittajatuotteita oli valitsemassa kaksi raatia. Vähittäiskauppasarjassa raadin puheenjohtajana toimi ylijohtaja Jorma Hirn Elintarvikevirastosta ja suurkeittiösarjassa ravitsemispäällikkö Sirkka-Liisa Antman Helsingin kaupungin palvelukeskuksesta. Raadeissa oli yhteensä 16 asiantuntijajäsentä.

Voittajien valtteina helppous, monikäyttöisyys ja hyvä maku

Raadit arvostivat voittoon yltäneissä tuotteissa niiden monipuolisia käyttömahdollisuuksia sekä vaivattomuutta, jotka yhdistyivät hyvään makuun ja sopivaan hintatasoon. Arvioinnissa painotettiin myös tuotteiden innovaatioarvoa, kotimaisuusastetta, pakkausten toimivuutta ja markkinoinnin toteutusta.

Leipien ja viljavalmisteiden sarjan voittaneet Birkkalan tilan spelttituotteet saivat raadilta kiitosta monipuolisesta valikoimasta. Tuotesarjaan kuuluu yhteensä seitsemän erilaista tuotetta: kokonaisia jyviä, hiutaleita, erilaisia jauhoja sekä suolaisia ja makeita korppuja. Tila sai kiitosta myös onnistuneesta markkinoinnista; pienehkön yrityksen markkinointi on keskittynyt messuille ja erilaisiin tapahtumiin.

Juustojen ja leikkeleiden sarjan voittanutta Valion Polar 5% -juustoa raati piti ensimmäisenä suomalaisena vähärasvaisena juustona, joka myös maistuu. Raadin mielestä juusto on tullut sopivasti markkinoille ajankohtana, jolloin käydään keskustelua väestön lisääntyneestä liikalihavuudesta ja sen kansanterveydellisistä vaikutuksista.

Alku- ja pääruokien sarjan parhaiksi arvioituja Turun Kalan Ahti-silakoita raati piti maukkaina ja mureina. Vaikka silakkapuolisäilykkeet sinänsä ei ole uusi tuoteinnovaatio, uuden tuotesarjan markkinoille tuonti on raadin mielestä kannatettavaa, sillä se lisää kalan ja erityisesti kotimaisen silakan kulutusta.

Jälkiruokien ja makeiden leivonnaisten sarjan voittanutta Myllyn Paras Pullataikinaa raati piti helppokäyttöisenä ja monipuolisena tuotteena. Valmista pullaa pidettiin maukkaana ja ilmavana. Raati arveli, että kätevä tuote saattaa jopa lisätä kotileivontaa.

Juomien sarjan parhaaksi arvioitua Hyvää Päivää vihreä tee-juomaa raati kehui raikkaaksi ja hyvänmakuiseksi. Vihreän teen ja kotimaisten yrttien hyödyntämistä pidettiin hyvänä ideana.

Suurkeittiösarjan voittanut Kariniemen Kalkkuna -tuotesarja sai kiitosta laajuudestaan ja monikäyttöisyydestään. Raati arvosti sitä, että suurkeittiöiden on helppo jatkojalostaa tuotteet omiin tarkoituksiinsa. Myös ruoka-allergisten huomioimista tuotteiden raaka-ainevalinnoissa pidettiin hyvä asiana.

Kunniamaininnan saaneissa Ingman Foodsin irtojäätelöpalloissa oli uutuusarvona kennopakkaus ja yksittäiset valmiit jäätelöpallot. Raati arveli, että tuote on hyvin hyödynnettävissä myös toimipaikoissa, joissa on pienet säilytystilat ja vähän henkilökuntaa.

Kilpailu jo 13. kerran

Elintarviketeollisuusliitto järjesti Vuoden Suomalainen Elintarvike - Vuoden Tähtituotteet -kilpailun nyt 13. kerran. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa yrityksiä tuotekehitykseen sekä tehdä tunnetuksi kotimaisen tutkimuksen ja tuotekehityksen avulla aikaansaatuja tuoteuutuuksia ja innovaatioita.

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja