VR peruu kaukoliikenteen junavuoroja – talvisään takia junia korvataan lähipäivinä bussein, arviolta joka 20. juna ei kulje ajallaan

Junamatkailun suosio kovassa kasvussa 2:15
Junamatkailun suosio kasvaa, vaikka junien täsmällisyydelle toisinaan talvella piruillaankin.

VR peruu lähipäivinä useita kaukoliikenteen junavuoroja sääolosuhteiden vuoksi. Peruutukset koskevat muun muassa Helsingin ja Turun, Helsingin ja Tampereen sekä Helsingin ja Lappeenrannan välisiä vuoroja.

VR:n mukaan lumi ja jää ovat viime päivinä aiheuttaneet jäätymisiä sekä erilaisia pieniä vaurioita junakalustoon. Peruutuksilla saadaan lisäaikaa kaluston sulattamiselle ja huolloille.

Eniten peruutuksia on huomenna ja keskiviikkona. VR kertoo, että ongelmista huolimatta kaukoliikenteen junista 95 prosenttia pyritään liikennöimään normaalisti. Matkustajia kehotetaan kuitenkin Junaliikenteen ongelmat jatkuvat tiistainakin. VR on ilmoittanut peruvansa tiistaina, keskiviikkona ja torstaina useita kaukoliikenteen junavuoroja sääolosuhteiden takia.

Valtaosa junista halutaan liikkeelle

Peruutukset koskevat muun muassa Helsingin ja Turun, Helsingin ja Tampereen sekä Helsingin ja Lappeenrannan välisiä vuoroja. Peruttuja junavuoroja korvataan busseilla, minkä lisäksi osassa tapauksista matkustajia ohjataan toisiin juniin.

Lumi ja jää ovat viime päivinä aiheuttaneet jäätymisiä sekä erilaisia pieniä vaurioita junakalustoon. Peruutuksilla saadaan lisäaikaa kaluston sulattamiselle ja huolloille, VR kertoi.

VR:n mukaan ongelmista huolimatta kaukoliikenteen junista 95 prosenttia pyritään liikennöimään normaalisti. Matkustajia kehotetaan kuitenkin varautumaan myöhästymisiin.

Maanantaina junaliikenteessä oli merkittäviä häiriöitä. Esimerkiksi ennen iltaseitsemää kaukoliikenteen junista vain kolmannes oli aikataulussa.

Poikkeuksellinen lumitilanne

Suomeen saapuu tiistaina lisää lumi- ja räntäsateita aamusta alkaen. Forecan mukaan aamulla lunta sataa etelässä ja lännessä. Päivällä lumisateet leviävät itään ja illalla myös Kainuuseen ja osaan Pohjois-Pohjanmaata.

Forecan mukaan myös Lapissa on melko pilvistä, mutta lumisateet jäävät vähäisiksi.

Rataverkoston kunnossapidosta vastaavan Väyläviraston (entinen Liikennevirasto) mukaan talvisäähän on varauduttu, mutta viime viikkoina sääolot ovat olleet poikkeukselliset.

–  Ratakunnossapito pyörii nyt maksimivolyymilla, ja tiedossa oleviin lumisateisiin on varauduttu. Mutta tämän vuoden alussa olemme kokeneet jo viisi sankkaa, pitkäkestoista lumisadetta Etelä-Suomessa. Helsingissä on tullut tammikuun aikana lunta enemmän kuin koskaan ennen mittaushistorian aikana, Väyläviraston kunnossapito-osaston johtaja Magnus Nygård kertoo viraston tiedotteessa.

Lumi ja jää aiheuttavat ongelmia erityisesti vaihteisiin, joita Suomen rataverkolla on noin 5000. Päiväsaikaan vaihteet pitää puhdistaa tai sulattaa käsin. Raiteilla kulkevia koneita voidaan käyttää vain öisin, jotta junaliikenne ei häiriintyisi.varautumaan myöhästymisiin.

Peruttuja junavuoroja korvataan busseilla, minkä lisäksi osassa tapauksista matkustajia ohjataan toisiin juniin. Tarkemmat tiedot peruutuksista ja korvaavista yhteyksistä löytyvät VR:n nettisivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat