Mainos

VR hankkii simulaattoreita koulutukseen

VR hankkii yhteensä noin 7,7 miljoonalla markalla kymmenen koulutussimulaattoria veturinkuljettajia varten. Laitteista viisi on suunniteltu dieselvetureita ja toiset viisi sähkövetureita varten.

Junasimulaattorissa oppilas istuu aivan kuin veturin ohjaamossa, ja pc-pohjainen laite heijastaa hänen eteensä ratamaisemaa, jossa liikutaan ja jossa opasteet vaihtuvat. Simulaattoriin luodaan niin luonnonmukaiset olot kuin mahdollista ja siihen luodaan eri näköisiä ja kokoisia junia. Simulaattoreilla harjoitellaan kaiken tyyppistä junanajoa: tavarajunaa, nopeaa junaa, henkilöjunaa ja paikallisliikennejunaa.
-Simulaattorit saadaan noin vuoden kuluttua VR:n koulutuskeskukseen Helsinkiin, kertoo koulutuspäällikkö Matti Niittymäki.

Joka säässä

Simulaattori näyttää eri opastimia ja eri kelejä - sillä voidaan luoda myös tosi kehnot olot kuten esimerkiksi sumu tai lumisade. Kukin laite on vajaa kaksi metriä leveä ja syvyyttä sillä on saman verran. Siinä on veturin ajopöytä, keskeisen hallintalaitteet, tehonsäädöt ja jarrutuskahvat ja kulunvalvontalaitteisto. Vastaavanlaisia laitteita on käytössä kymmeniä ympäri maailmaa. Ranskalainen toimittaja Corys Tess on alan johtava valmistaja. Simulaattorilla voidaan harjoitella peruskoulutusvaiheessa yleisintä sähköveturiamme Sr1:tä sekä dieselveturi DV12:ta. Tarkempi tyyppikoulutus annetaan erikseen.

Suoraan veturinkuljettajaksi

VR:n koulutusperiaate muuttuu samalla niin, että koulutus tapahtuu vuoden 2000 tiebnoilla suoraan veturinkuljettajaksi eli koneapulaisvaihe jää pois. Nyt on meneillään vielä viimeinen kurssi, jossa kymmenen koneapulaista koulutetaan veturinkuljettajiksi. Uusi koulutus koostuu kolmesta osasta: teoriaopetuksesta, simulaattoriharjoittelusta ja käytännön harjoittelusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.