Von der Leyen kehottaa Valko-Venäjän Lukashenkaa vaihtamaan kurssia – "Olette räikeästi sivuuttaneet kansan mahdollisuuden tehdä demokraattisia valintoja"

Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää Valko-Venäjän ilmatilan kiertämistä oikeana päätöksenä 8:22

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ilmaissut Valko-Venäjää johtavalle Aljaksandr Lukashenkalle, että tämän on aika "vaihtaa kurssia".

Von der Leyenin mukaan EU:n viesti on kaksijakoinen: EU haluaa sekä tukea Valko-Venäjän kansaa että varoittaa Lukashenkaa. Puheenjohtajan mukaan mikään määrä sortoa, julmuutta tai pakottamista ei tuo legitimiteettiä Lukashenkan hallinnolle.

–  Tähän asti te olette räikeästi sivuuttaneet Valko-Venäjän kansan mahdollisuuden tehdä demokraattisia valintoja. On aika vaihtaa kurssia, von der Leyen sanoi. 

EU-komission tiedottajan mukaan von der Leyen on ilmaissut Valko-Venäjän oppositiojohtajalle Svjatlana Tsihanouskajalle ja muille opposition edustajille kunnioituksensa ja ihailunsa valkovenäläisten ihmisten rohkeudesta ja vahvuudesta.

Von der Leyen myös viestitti EU:n olevan valmis olemaan kaikin mahdollisin keinoin mukana Valko-Venäjän rauhanomaisessa demokraattisessa siirtymävaiheessa. Lisäksi von der Leyen kertoi EU:n suunnitelmaluonnoksesta, jossa luvataan tukea demokraattista Valko-Venäjää taloudellisesti jopa kolmella miljardilla eurolla.

Investointipaketti on sekoitus avustuksia ja lainoja, jotka on tarkoitettu helpottamaan "tulevaa demokraattista Valko-Venäjää vakauttamaan taloutensa, uudistamaan instituutionsa demokraattisemmaksi sekä tukemaan talousuudistuksia, jotka lisäävät maan palautumiskykyä, kasvumahdollisuuksia ja työpaikkojen luomista".

–  EU käynnistää suunnitelman, kunhan Valko-Venäjällä alkaa demokraattinen siirtymävaihe, sanoi EU-komission tiedottaja Ana Pisonero.

Lue myös:

    Uusimmat