Mainos

Voimakas geomagneettinen myrsky käynnissä – kevään viimeiset revontulet etelään?

Revontulia voi näkyä ainakin vielä ensi yönä etelässä.

Ilmatieteen laitoksen avaruussääennusteen mukaan sunnuntaina alkoi voimakas geomagneettinen myrsky, joka jatkuu heikentyvänä tiistaihin. Revontulia havaittiin maanantain vastaisena yönä laajalti eteläisessä Suomessa. Revontulia voi näkyä ainakin vielä ensi yönä Etelä-Suomessa, mutta yön valoisuus heikentää niiden näyttävyyttä ja rajoittaa mahdollisen havaintoajan keskiyön tunteihin. Pohjois-Suomessa yöt ovat jo liian valoisia revontulten näkemiseen.

Viikonlopun geomagneettisen myrskyn aiheutti Ilmatieteen laitoksen mukaan koronan aukosta tuleva nopea aurinkotuulen virtaus. Myrskyn alkua sunnuntaiaamuna voimisti se, että nopea virtaus työnsi edellään puristuneen aurinkotuulen vyöhykettä, jossa magneettikentän voimakkuus oli kolminkertainen tavanomaiseen nähden ja suunta pääosin eteläinen.

Nopea aurinkotuuli jatkunee vielä ensi yön ja alkanee hiipua huomisen kuluessa.

Yhdysvaltojen luoteisen Washingtonin osavaltion taivas kirkastui viime yönä näyttäviin revontuliin. Kansallisen sääpalvelun mukaan taivaan ilmiö oli upein laatuaan vuosikymmeneen. Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.