Voiko avioliitto toimia ilman seksiä?

Seksitön liitto voi toimia, jos molemmat osapuolet ovat päättäneet niin. Ristiriitoja ja turhautumista syntyy silloin, kun toinen haluaa ja toinen ei.

– Ensimmäisen kysymys on se, onko seksitön liitto seuraus vai sopimus. On olemassa myös asuseksuaaleja, ihmisiä, joilla ei ole seksuaalisia haluja, mielikuvia tai tuntemuksia. Jos kaksi tällaista ihmistä kohtaa, seksitön liitto toimii varmasti. Hyvin usein tilanne on kuitenkin se, että toinen kumppaneista kaipaa seksuaalista läheisyyttä, mutta toinen on syystä tai toisesta haluton, kertoo hahmo- ja seksuaaliterapeutti Heidi Valasti-Lindgren.

Usein seksittömässä liitossa elävillä on jossain vaiheessa ollut seksuaalielämää.

– Pitkäaikaissairaus on tyypillinen akuutti syy, joka voi tuottaa seksittömän liiton. Tavallista seksittömyys on myös stressaantuneena, pikkulapsiaikana tai imetysaikana.

Yliseksuaalinen yhteiskunta ja haluttomuus

Joskus aseksuaalisuus voi olla myös reaktiivinen seuraus yliseksuaalisesta kulttuurista. Yhteiskunnassamme seksuaalisuus valitettavan usein käsitetään vain fyysiseksi suoritukseksi, vaikka seksuaalisuus on paljon kokonaisvaltaisempaa, syvä osa ihmisen inhimillisyyttä.

Valasti-Lindgrenin mukaan seksuaalisen haluttomuuden taustalla voi olla kipeitä kokemuksia, estoja, häpeää, väkivaltaa tai hyväksikäyttökuvioita.

– Tällaisten asioiden käsittely vaatii yleensä pitkää psykoterapiaa, sillä varhaislapsuudessa syntyneitä traumoja ei hoideta hetkessä.

Valtataistelua tai symbioosia

Yksi tyypillinen haluttomuutta synnyttävä tekijä on liian symbioottinen parisuhde.

– Symbioottisessa suhteessa ei synny seksuaalista jännitettä, sillä liikaa toisissaan kiinni olevat puolisot eivät tunnista omia rajojaan eivätkä siten osaa ilmaista omaa tahtoaan, Valasti-Lindgren toteaa.

– Valtataistelutilanne voi syntyä siten, että toinen osapuoli ei suostu osoittamaan rakkautta fyysisesti tai ajattelee, että ”en antaudu sinulle, koska et antanut minulle silloin sitä tai tätä.” Usein taustalla on turhautumista, liiallista kiltteyttä ja purkamattomia vihantunteita.

Seksuaaliterapia on kysyttyä

Seksuaaliterapia on tällä hetkellä hyvin suosittua.

– Erilaisiin seksuaalisiin kysymyksiin haetaan apua todella paljon. Asiakkaita olisi tulossa paljon enemmän kuin esimerkiksi itse pystyn vastaanottamaan. Myös kollegoillani on vastaavankaltaisia kokemuksia.

Haluttomuus on yksi tavallisimpia syitä lähteä hakemaan apua.

– Sekin on mahdollista, että vaikka liitto olisi seksitön, niin jommankumman tai kummankin puolison halut kohdistuvat muualle.

Seksuaalisuus lähtee vuorovaikutuksesta

Valasti-Lindgren korostaa, että seksuaalisuuden ongelma on aina vuorovaikutuksen ongelma.

– On tavallista, että joku kiukku jää purkamatta tai ei-sana sanomatta. Se sitten ilmenee intiimissä vuorovaikutuksessa. On tärkeää, että puolisot oppivat keskustelemaan toistensa kanssa ajatuksista ja tunteista, niistä vaikeistakin.

Teksti: Marjo Hentunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat